donderdag 30 april 2020

Strategische bommenwerpers van de VS en Rusland actief (UPDATE)

29 april - In het kader van hun nieuwe "onvoorspelbare" inzet van strategische bommenwerpers heeft de Amerikaanse luchtmacht vorige week een B-1B Lancer van de 28ste Bomb Wing in Zuid-Dakota een rondvlucht van 30 uur naar Japan laten maken. Daar werd samen met zes F-16s van de USAF, zeven F-2s (F-16s van Japanse makelij) en 8 F-15s van de Japanse luchtmacht gevlogen boven het oefengebied Draughton Range bij Misawa.
Dit is het eerste voorbeeld van het nieuwe model voor de inzet van deze bommenwerpers in de Pacific (dynamic force employment), die de vroegere continuous bomber presence heeft vervangen. In Europa werd dat al eerder toegepast.
Op 21 april werd de B-1 (call sign HYPER21) gesignaleerd boven de Bering Zee bij het Russische schiereiland Kamtsjatka.
Het Russische ministerie van defensie heeft bekend gemaakt dat het vandaag twee Tu-160 nucleaire strategische bommenwerpers acht uur lang boven de Baltische Zee heeft laten vliegen in het internationale luchtruim. De Tu-160s werden een poos 'geƫscorteerd' door Finse F-18s, Deense en Poolse F-16s en Zweedse Saab JAS 39 Gripens. De dag ervoor was bekendgemaakt dat twee Russische Tupolev Tu-22M3 strategische bommenwerpers vier uur boven de Barentszzee en de Noorse Zee hadden gepatrouilleerd
Bronnen: Military.com (Oriana Pawlyk), Reuters (Tom Balmforth)
UPDATE: 1 Mei - Twee B-1Bs van de Bomber Task Froce (BTF) van Strategic Command hebben onder gezamenlijke regie met Indo-Pacific Command een sortie uitgevoerd boven de Zuid-Chinese Zee. Op Guam werden op 1 mei in totaal vier B-1Bs gesignaleerd met 200 luchtmachtpersoneel. De laatste keer dat in deze regio B-1Bs werden ingezet was in 2017.
Bronnen: Air Force Technology, Guam Daily Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten