zaterdag 4 april 2020

Eerste grondstation voor AGS opgeleverd aan de NAVO

23 maart - Het eerste mobiele grondstation voor het Alliance Ground Surveillance (AGS) programma van de NAVO is opgeleverd in Naval Air Station Sigonella op Sicilië. De Mobile General Ground Stations (MGGS) verwerken de data (radarbeelden van vaste en mobiele gronddoelen) van de RQ-4D Global Hawk (Phoenix) drones van de NAVO en distribueren het inlichtingenresultaat aan de NAVO-onderdelen te velde. Het eerste van zes grondstations zal worden gebruikt om de apparatuur te leren kennen en voor training.
De drones kunnen tot 30 uur op grote hoogte vliegen en leveren dag en nacht en onder alle weersomstandigheden gegevens. Doorgaans vliegen ze boven het NAVO-verdragsgebied, maar in geval van konflikten ook daarbuiten. Ze kunnen data verzamelen over raketbases in Rusland, gewapende groepen in het Midden-Oosten en piraten in West-Afrika.
De eerste Global Hawk werd in november 2019 geleverd in Sigonella, in december gevolgd door een tweede. Komende zomer komen er nog drie. Later dit jaar moet de initiële operationele kapaciteit worden bereikt, in 2022 wordt het systeem volledig operationeel..
Het totale AGS-programma kost 1,5 miljard dollar. Vijftien NAVO-landen (w.o. Duitsland, Polen, de VS en Italië) betalen mee, maar alle bondgenoten hebben toegang.
Bronnen: Jane's Defence Weekly (Gareth Jennings), Reuters (Robin Emmott)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten