maandag 6 april 2020

Operatie Sea Guardian in de Middellandse Zee hervat

2 april - Op 21 maart is Operatie Sea Guardian van de NAVO in het oostelijk deel van de Middellandse Zee hervat. Het Turkse korvet Buykada (F-512) verliet als vlaggeschip in het kader van Operatie Sea Guardian Focused Operation 20/2 de haven Aksaz. De NAVO-patrouille wordt ondersteund door drie onderzeeërs van Italië, Griekenland en Turkije en maritieme patrouillevliegtuigen en zal tot 8 april duren.
Sea Guardian is vanaf 2016 de opvolger van Operatie Active Endeavour, een van de NAVO-operaties die na 11 september 2001 van start gingen om de wereldwijde oorlog tegen terrorisme te ondersteunen. De missie is sindsdien breder geformuleerd en dient onder meer om schepen in de Middellandse Zee die verdacht worden van terroristische activiteiten of mensenhandel op te sporen en zo nodig te enteren.
Eerder in maart werd de jaarlijkse NAVO-oefening Dynamic Manta gehouden ten zuiden van Italië. Daarin wordt zowel onderzeebootbestrijding als het gevecht met oppervlakteschepen beoefend. Daaraan nam onder meer Patrol Squadron (VP) 4 met twee Poseidon P-8A vliegtuigen deel, die nu voorwaarts gestationeerd zijn op vliegbasis Sigonella op Sicilië, gedetacheerd bij Combined Task Force (CTF) 67. In totaal waren vijf maritieme patrouillevliegtuigen betrokken, acht helikopters, oppervlakteschepen en onderzeeërs..
Bronnen: Defence Web (Guy Martin), US Sixth Fleet (persbericht)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten