vrijdag 3 april 2020

Paratroepen VS blijven mogelijk in Midden-Oosten

30 maart - Het 1ste Brigadegevechtsteam van de 82ste Airborne Divisie blijft mogelijk voorlopig in het Midden-Oosten. De brigade kwam in januari aan in Koeweit als snelle reaktiemacht tijdens de krisis met Iran en is daar nog steeds. Central Command (de VS-troepen in het Midden-Oosten) zou nu gevraagd hebben om een langer verblijf voor mogelijke inzet tegen de Iraakse milities en de dreiging vanuit Iran. Het Pentagon heeft dit verzoek in overweging.
Volgens een bron zou de brigade zich al hebben voorbereid op vertrek, maar dit wordt ingewikkelder door de tijdelijke stop op troepenverplaatsingen vanwege de Coronakrisis.
Men rekent er nu op zeker tot mei te blijven. Uitzendingen van 9-12 maanden zijn vrij normaal voor dit onderdeel.
Op de achtergrond speelt ook nog dat het Pentagon heeft gevraagd om opties voor een grootschalige kampanje tegen de Iraakse milities. De VS-commandant in Irak, luitenant-generaal White, verzet zich hiertegen.
The Daily Beast spreekt in dit verband over mission creep, het gevreesde begrip uit de Vietnamoorlog. De VS waren namelijk in Irak om ISIS te bestrijden, niet vanwege Iran en de milities.
Bron: The Daily Beast (Spencer Ackerman)
AANVULLING: De brigade telt 3500 militairen. Een bataljon (800) is in februari wel al teruggekeerd naar Fort Bragg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten