zondag 5 april 2020

Tweede VS-vliegdekschip weg uit het Midden-Oosten (UPDATE)

4 april - Het vliegdekschip Harry S. Truman zal het Midden-Oosten verlaten. Daarmee komt een einde aan de korte periode dat op bevel van Central Command van de VS met het oog op de krisis rond Iran twee vliegdekschepen met hun eskader in de regio verbleven. De Dwight D. Eisenhower, die in maart het gebied van de Vijfde vloot binnenging, zal daar blijven.
Dit was de eerste keer dat twee vliegdekschepen voor enige tijd samen in het Midden-Oosten verbleven sinds 2010, tijdens de onderhandelingen met Iran over het nukleaire programma. Dat bleef zo tot 2012, maar zette enorme druk op de kapaciteit van de VS-marine met uitzendtermijnen van negen maanden of langer.
Bron: Politico (Lara Seligman)
ZIE OOK: David Larter, With Iran tensions high, a US military command pushes a dubious carrier strategy. Defense News, 24 maart 2020
Hierin uiten experts hun twijfels over de aanpak van Iran met vliegdekschepen.
UPDATE: 13 april - De Truman met eskader blijft voorlopig op zee in de westelijke Atlantische Oceaan vanwege gevaar op Coronabesmetting. Het vliegdekschip voer uit in september en is momenteel de enige parate carrier aan de oostkust van de VS.
Bron: Task and Purpose (David Roza)
NB De Ronald Reagan is in onderhoud in Japan, de Theodore Roosevelt nog steeds in quarantaine op Guam.

1 opmerking:

  1. Wordt het geen tijd om ook de LHD's tot de vliegdekschepen te gaan rekenen . Ze zijn groter dan vliegdekschepen van veel andere landen en het overwicht aan en verspreidingsmogelijkheden voor dit soort schepen van de VS groter dan doorgaans wordt gesteld. In dat geval voer er onlangs weer een de PG binnen, de USS Bataan (https://news.usni.org/2020/04/03/uss-bataan-enters-persian-gulf-carrier-truman-now-in-the-mediterranean). Hier meer over het schip: https://www.thedrive.com/the-war-zone/27253/u-s-amphibious-assault-ship-in-south-china-sea-with-unprecedentedly-large-load-of-f-35bs

    BeantwoordenVerwijderen