dinsdag 7 april 2020

Inzet van B-52s op Diego Garcia beëindigd

6 april - De inzet van zes B-52H strategische bommenwerpers van de VS-luchtmacht op het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan is op 31 maart beëindigd. Het is niet bekend of alle B-52s inmiddels ook zijn vertrokken.
De bommenwerpers van het 20ste Expeditionary Bomb Squadron uit Louisiana waren op 6 januari naar Diego Garcia gestuurd om daar klaar te zijn voor een gewapend konflikt met Iran en tegelijkertijd buiten bereik van de ballistische raketten van dit land.
Feitelijk zijn ze vervolgens ingezet tegen doelen in Afghanistan op 4000 km afstand (11 uur vliegen heen en terug). In totaal maakten ze 1300 vlieguren tijdens 90 sorties. Het is niet duidelijk hoe dit verdeeld is over  bombardementen in Afghanistan en patrouilles boven de Perzische Golf. In één geval werd op 15 februari een B-52 boven de kust van Somalië gezien. Na de eerste jaren van de oorlog in Afghanistan vlogen de B-52s meestal vanaf de basis al Udeid in Qatar, veel dichter bij de doelgebieden. Deze is echter binnen bereik van Iraanse drones en (kruis)raketten.
Diego Garcia is tevens de lokatie van een van de twee Prepositioned Ship Squadrons van Military Sealift Command, vrachtschepen die voorwaarts gestationeerd zijn voor zeetransport tijdens militaire interventies.
Bron: The Drive - The War Zone (Joseph Trevithick)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten