maandag 27 april 2020

Bundeswehr gaat 300 soldaten naar EU-operatie Irini sturen (UPDATE)

22 april - Duitsland is van plan tot 30 april 2021 maximaal 300 militairen ter beschikking te stellen voor de EU-operatie Irini, die sinds 31 maart het wapenembargo tegen Libië moet bewaken en illegale olie-export tegengaan. Het gaat om personeel voor de staf en een Orion P3-C maritiem patrouillevliegtuig. De Bondsdag moet de inzet nog goedkeuren.
Irini (opvolger van Operatie Sophia) is bedoeld om het embargo met satellieten, vliegtuigen en schepen te kontroleren. Tevens moet de Libische kustwacht (een samenraapsel van militiemannen, die de regering in Tripoli steunen) worden opgeleid. De operatie mag niet op vluchtelingenroutes plaatsvinden uit angst eventuele drenkelingen aan boord te moeten nemen. Sowieso worden er voorlopig echter nog geen schepen ingezet. Duitsland plant in augustus een marineschip hiervoor te sturen. Het hoofdkwartier van de operatie komt in Rome.
Het wapenembargo tegen de partijen in de Libische burgeroorlog wordt massaal overtreden door de leveranciers van de oorlogspartijen, vooral de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije.
Bronnen: Die Zeit, Duitse Bondsregering
ZIE OOK: Der nächste Auslandseinsatz, German-Foreign-Policy, 24 april 2020
UPDATE: 29 april - Nadat een maand lang ruzie was gemaakt tussen Griekenland en Italië over de commandovoering, zijn de EU-lidstaten het eens geworden over de schepen, vliegtuigen en satellieten die beschikbaar komen voor Irini. De komende dagen zal een schip van de Italiaanse marine aankomen in het operatiegebied in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. In de beginfase zal het worden ondersteund door andere marineschepen van de EU-landen die in de buurt zijn. Later zullen de andere schepen die deel gaan uitmaken van de operatie zich daarbij voegen. Er zijn drie marineschepen en drie luchtmachteenheden toegezegd.
Bron: Euractiv (Alexandra  Brzozowski)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten