woensdag 7 oktober 2020

De situatie in Belarus laat de alarmbel overgaan bij de NAVO

4 oktober - Een expert van het Britse Chatham House (enigszins te vergelijken met ons Clingendael) denkt dat de toegenomen militaire activiteit van Rusland rond Belarus een geopolitieke greep naar de inmiddels beroemde Suwalki Gap stappen dichterbij brengt. De Suwalki Gap is de smalle strook land die Litouwen scheidt van Polen en de enklave Kaliningrad van de rest van Rusland.
Rusland en Belarus zijn militair gezien al behoorlijk geïntegreerd. Ze hebben een geïntegreerde lucht- en raketverdediging en een gezamenlijke regionale troepenmacht die bestaat uit vier Wit-Russische brigades en het 20ste Russische Gardeleger. Bovendien is Belarus lid van de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie (CSTO) die een militaire bijstandsbepaling heeft zoals ook de NAVO en de EU.
Er zijn bovendien twee Russische militaire installaties in Belarus, een radarstation dat deel uitmaakt van de strategische raketverdediging tegen ballistische raketten in Hantsavichy en een verbindingsstation in Vileyka. Sinds 2013 wil Rusland ook een vliegbasis voor Su-27 gevechtsvliegtuigen, maar dit heeft Belarus altijd geweigerd.
In september kwamen Russische troepen in het kader van de oefening Slavische Broederschap naar Brest en Grodno, dichtbij de Poolse en Litouwse grenzen. Luchtmobiele operaties en strategische bombardementen werden nagespeeld. Volgens het Institute for the Study of War (ISW) ging het het om een taktische bataljonsgroep van de 98ste Airborne Gardedivisie uit Ivanov, een onderdeel van de 76ste Luchtmobiele Gardedivisie uit Pskov en elementen van de 106e Airborne Gardedivisie uit Tula. Verdere multinationale oefeningen in het kader van de CSTO zijn voor 12 tot 16 oktober gepland. Ook de NAVO hield tussen 12 en 27 september de multinationale oefening Tobruq Legacy in Litouwen, Polen en Duitsland.
Bronnen: RFE/RL (Tony Wesolowsky), Understanding War (George Barros)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten