dinsdag 6 oktober 2020

Machtsvertoon boven de Filipijnse Zee

30 september - Schepen en vliegtuigen van de US Navy hebben gisteren hun macht vertoond boven de Filipijnse Zee. Het eskader van vliegdekschip Ronald Reagan (CN-76) met Carrier Air Wing 5 aan boord voerde in formatie manoeuvres uit, waarbij raketten werden afgeschoten en de kruiser Antietam (CG-54) zijn 5-inch kanon afvuurde. Een week eerder op 25 september had de Reagan bij oefening Valiant Shield in de Filipijnse Zee samen opgetrokken met het amfibische aanvalsschip America en diens Expeditionary Strike Group 7, waaronder de 31ste Marine Expeditionary Init (MEU). Daar waren 100 stuks vliegend materieel en 11.000 militairen bij betrokken. Het signaal aan China is dat de Amerikaanse marine vastbesloten is om operaties in de Zuid-Chinese zee uit te blijven voeren.
Andere ontwikkelingen aan het Chinees-Amerikaanse front:
- Het in Peking gevestigde South China Sea Strategic Situation Probing Initiative beschuldigde de USAF ervan een RC-135S spionagevliegtuig boven de Gele Zee te laten vliegen met een valse identificatiecode, waardoor het leek of het een Filipijns vliegtuig was. Eerder was hetzelfde gebeurd met een RC-135 die zich voordeed als een Maleisisch burgervliegtuig. De incidenten vonden wel plaats in het internationale luchtruim.
- 37 Chinese gevechtsvliegtuigen overschreden op 18 en 19 september de mediaanlijn tussen Taiwan en het Chinese vasteland, die als informele grens met Taiwan wordt beschouwd. Het betrof een mix van H-6 bommenwerpers, J-10, J-11 en J-16 jachtvliegtuigen en een Y-8 voor onderzeebootbestrijding. De operatie viel onder het Oostelijk Commando van het Volksbevrijdingsleger (PLA).
Bronnen: Military Times (Harm Venhuizen), South China Morning Post (Liu Zhen), CNN (Brad Lendon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten