dinsdag 27 oktober 2020

Rumtevaartcentrum NAVO komt in Ramstein

23 oktober - De NAVO-ministers van defensie hebben gisteren besloten dat het Space Center van het bondgenootschap op de Duitse vliegbasis Ramstein zal worden gevestigd bij het daar al aanwezige Air Force Command van de NAVO.
In eerste instantie moet daar informatie over mogelijke dreigingen tegen satellieten van de NAVO-landen worden verzameld. In de toekomst kan het ruimtevaartcentrum uitgroeien tot een commandocentrum voor de verdediging van de satellieten tegen aanvallen.
In Ramstein is ook het Air and Space Operation Centre (AOC) van het VS-leger gevestigd, dat betrokken is bij de drone-aanvallen in het Midden-Oosten en Afrika. Het AOC fungeert als relaisstation met satellieten voor het verbindingsverkeer dat de aanvallen vanuit de VS aanstuurt.
Daarnaast komt er ook een expertisecentrum voor de ruimtevaartactiviteiten van de NAVO. Over de lokatie daarvan moet nog een besluit worden genomen. Een kandidaat is Kalkar waar nu al het Joint Air Power Competence Centre (JAPCC) is gevestigd. Maar ook Toulouse waar het nationale Franse ruimtevaartcentrum zit is een optie.
Vorig jaar heeft de NAVO de ruimte aangewezen als vijfde operatiegebied naast zee, land, lucht en cyber. Bondgenoten kunnen nu gevraagd worden om kapaciteit voor satellietverbindingen of transfer van beelddata ter beschikking te stellen. Voor de militaire interventies in de hele wereld zijn de NAVO-landen sterk afhankelijk geworden van satellieten. Meer dan de helft van de 2000 satellieten die rond de aarde cirkelen zijn eigendom van NAVO-leden.
Intussen ontwikkelt de Federatie voor de Duitse Industrie plannen om op de Noordzee bij de Doggersbank een mobiel lanceerplatform te bouwen dat gebruikt kan worden door Duitsland en de NAVO om satellieten te lanceren.
Bronnen: Süddeutsche Zeitung (DPA), German-Foreign-Policy.com, Defense News (Sebastian Sprenger)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten