dinsdag 13 oktober 2020

Turkse F-16s zijn in Azerbeidzjan

7 oktober - De War Zone meldt dat satellietbeelden van 3 oktober laten zien dat op dat moment zeker twee F-16s aanwezig waren op het internationale vliegveld Ganja in Azerbeidzjan. Het zijn waarschijnlijk Turkse F-16s, Azerbeidzjan zelf heeft geen gevechtsvliegtuigen van dit type, zijn luchtmacht vliegt meest met Russisch materieel. Het beeld laat ook een licht transportvliegtuig zien, vermoedelijk een CN-235. Ganja ligt in het westen van Azerbeidzjan, minder dan 80 km ten noorden van de Armeense enklave Nagorno-Karabach.
Turkije ontkent de aanwezigheid van zijn F-16s sinds het uitbreken van de oorlog over Karabach tussen Azerbeidzjan en Armenië op 27 september. Volgens Armenië zou een Turkse F-16 op 29 september een van hun Su-25 vliegtuigen voor luchtsteun aan grondtroepen hebben neergehaald. Dit bericht is tot nu toe niet bevestigd.
Op 31 juli was bekend gemaakt dat een kontingent Turkse F-16s was verplaatst naar Ganja in het kader van de bilaterale oefening TurAz Qartali 2020. Dat kwam nadat gevechten tussen beide landen weer waren opgelaaid. Op dat moment kwam het nog niet tot een grotere oorlog. De oefening liep af op 10 augustus. Op 10 september waren zes Turkse vliegtuigen en een CN-235 (ter ondersteuning voor het F-16 detachement) nog steeds aanwezig op Ganja, volgens de gepubliceerde beelden.
In de lucht maakt Azerbeidzjan nu ook gebruik van door Turkije geleverde Bayraktar TB2 bewapende drones met Israëlische bommen (Harop, zogenaamde loitering munition, die een tijdlang boven het doelgebied kan blijven hangen). Ook wordt geschoten met taktische ballistische raketten (Israëlische Lora van de kant van Azerbeidzjan, Russische Tochka-U van Armeense kant) en artillerie, ook op burgerdoelen.
Een van de eersten die de F-16s op de beelden ontdekte was Christiaan Triebert van het New York Times Visual Investigations team.
* Het konflikt over Nagorno Karabach loopt sinds 1994. De enklave, nu hoofdzakelijk bewoond door Armeniërs, heeft de onafhankelijkheid uitgeroepen. Aangrenzend vlak grensgebied is bezet, zodat de fysieke aansluiting met Armenië is verzekerd. De enklave zelf is meest bergachtig, zeer lastig terrein om terug te veroveren. Dit laatste is de Azerbeidzjaanse ambitie, mogelijk wil men met de huidige operatie volstaan met het insnoeren van de enklave (maar denk aan Srebrenica...)
Bron: The Drive - The War Zone (Joseph Trevithick), @trbrtc (Chistiaan Triebert)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten