woensdag 21 oktober 2020

De anti-drugspatrouille van Southern Command

14 oktober - Het kustslagschip (Littoral Combat Ship) Gabrielle Giffords (LCS-10) vaart in het verantwoordelijkheidsgebied van de Amerikaanse Vierde Vloot om de anti-drugspatrouille van de Joint Interagency Task Force South in het Caribisch gebied en de oostelijke Pacific te ondersteunen.Andere schepen die nu zijn ingezet bij de Vierde Vloot en Southern Command zijn de Sioux City (LCS-11), de Detroit (LCS-7) en de destroyer William P. Lawrence (DDG-110). De Lawrence voerde begin deze maand een Freedom of Navigation Operation (FONOP) uit bij Venezuela, de derde dit jaar. Deze vinden volgens Southern Command plaats in de zee net buiten de territoriale wateren, maar waar Venezuela rechten claimt
De Giffords (genoemd naar een Congreslid die slachtoffer was van een mislukte moordaanslag in Arizona) was eerder een jaar lang aktief in de Stille Oceaan en hield afgelopen week een 'passeeroefening' (passing exercise) met El Salvador. Dit is een oefening tussen schepen van twee marines om na te gaan of ze met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.
De kustslagschepen zijn kleinere schepen (tussen patrouilleboot en fregat - vergelijkbaar met korvetten) die voorzien zijn van helikopters en een beperkt aantal militairen met hun materieel an land kunnen zetten.
In de eerste drie maanden van dit jaar heeft SOUTHCOM meer schepen ingezet dan in de hele periode sinds 2015.
De Venezolaanse marine heeft inmiddels Chinese C-802A anti-scheepsraketten aangeschaft. Deze zijn te vergelijken met de Harpoon die bij veel NAVO-marines in gebruik is, ook Nederland.
Bronnen: USNI News (Mallory Shelbourne), Navy Times (Geoff Ziezulewicz)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten