vrijdag 30 oktober 2020

Ook spanning in de Oost-Chinese Zee

27 oktober - De commandant van de VS-troepen in Japan, luitenant-generaal Schneider, heeft verklaard dat de kapaciteit van het Japanse en het Amerikaanse leger in de Oost-Chinese Zee volstaat om "gevechtstroepen te leveren om de Senakaku-eilanden te verdedigen." De Senkaku (China: Diaoyu) zijn een onbewoonde eilandengroep, die wordt gekontroleerd door Japan, maar opgeëist door China en Taiwan.
De generaal deed zijn uitspraak bij het begin van de gezamenlijke tweejaarlijkse oefening Keen Sword 21, waaraan ook Canada meedoet [met het fregat Winnipeg]. De tiendaagse oefening (tot 5 november) omvat 37.000 Japanse militairen en 9000 van de VS, 20 schepen en 170 stuks vliegend materieel. Ingezet zijn onder meer het vliegdekschip Ronald Reagan met zijn destroyers en de Japanse helikoptercarrier Kaga, net terug uit de Zuid-Chinese Zee. Voor het eerst wordt ook cyberwar en elektronische oorlogsvoering beoefend.
Half oktober waren twee schepen van de Chinese kustwacht meer dan 57 uur aanwezig geweest binnen de twaalfmijlszone rond de eilanden. Ze negeerden de oproep van de Japanse kustwacht om het gebied te verlaten. Er zit een stijgende lijn in dit soort incidenten.
Bronnen: NHK World-Japan, South China Morning Post (Laura Zhou), Deutsche Welle (Martin Fritz)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten