donderdag 22 oktober 2020

Vijfde Legerkorps van de VS gereactiveerd

16 oktober - In Fort Knox is het Vijfde Legerkorps (V Corps) van de US Army gereactiveerd. Vanaf 2022 zullen deze troepen regelmatig bij toerbeurt naar Europa worden gestuurd. Een vooruitgeschoven commandopost met de naam V Corps Headquarters (Forward) wordt geïnstalleerd in Poznan in Polen. Daar komen 200 van de 635 stafmilitairen te liggen, die de operaties in Europa zullen leiden. In 2021 zullen ze een belangrijke rol spelen bij de planning van de NAVO-oefening Defender-Europe 21, die zal plaatsvinden in de Balkan en de Zwarte Zee. Overigens moeten nog wel de nodige overeenkomsten met Polen worden gesloten.
Het korps heeft een lange geschiedenis in Europa vanaf de Eerste Wereldoorlog (2018), de Tweede Wereldoorlog en tijdens de Koude Oorlog in Duitsland. In 2015 werd het pas gedeactiveerd en nu dus opnieuw opgericht.
* Het stationeren van een vooruitgeschoven hoofdkwartier van een Legerkorps betekent dat US Army rekening begint te houden met de mogelijkheid van een grotere oorlog in Europa, waarbij meerdere divisies gecoördineerd worden ingezet. Sinds de Irakoorlog werd hoofdzakelijk gewerkt met losse brigades en (versterkte) brigadegevechtsteams voor de verschillende oorlogstheaters (Midden-Oosten, Afghanistan etc.). Nu wil men in Europa meer plannings- en leidingskapaciteit dichter bij een eventuele frontlijn hebben.
Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten