donderdag 22 oktober 2020

De Ronald Reagan is terug in de Zuid-Chinese Zee

15 oktober - Het eskader van het vliegdekschip Ronald Reagan (CVN-76) is voor de derde keer in 2020 teruggekeerd in de Zuid-Chinese Zee. De laatste keer was half augustus. De Carrier Strike Group, die voorwaarts is gestationeerd bij de Zevende Vloot in Japan, bestaat verder uit de geleide-wapen-kruiser Antietam (CG-54) en de destroyers Halsey (DDG-97) en John S. McCain (DDG-56). Het eskader heeft er deze trip al zo'n 100.000 km opzitten (56.000 zeemijl). De laatste tijd is doorgebracht in de Indische Oceaan, twee keer gevaren door de Straat van Malakka en geoefend.
Intussen zeilde de destroyer Barry (DDG-52) op 14 oktober door de Straat van Taiwan. Voor het laatst gebeurde dat op 31 augustus. eerder deze maand voerde de John McCain een vrije navigatie operatie (FONOP) uit bij de Paracel-eilanden, net als de vorige vlootbeweging onder Chinees protest.
* Volgens de VS-marine vinden deze FONOPs al plaats sinds 1979. De US Navy is gewend te gaan waar ze willen en maakt gebruik van een ring van kleine en grote militaire bases en logistieke steunpunten op Hawaï en Guam en bij bondgenoten rond China (Australië, Japan, Zuid-Korea en de Filipijnen, maar ook de Marshall-eilanden, de noordelijke Marianen, Saipan en Tinian).
Bronnen: USNI News (Sam LaGrone), US Pacific Fleet (Luitenant ter Zee Sean Brophy)
ZIE OOK: Ann Wright, Dangers of military confrontation between the US and China around Taiwan end in the South China Sea. Common Dreams, 14 oktober 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten