donderdag 29 oktober 2020

VS leveren Taiwan wapens die het vasteland kunnen bereiken

28 oktober - De laatste wapenleveranties aan Taiwan maken het mogelijk een Chinese invasiemacht te bestoken als deze zich zou gaan verzamelen. Een pakket ter waarde van 1,8 miljard dollar omvat onder meer:
- 135 AGM-84H [Standoff Land Attack Missile Expanded Response kruisraketten [SLAM-ER] met een bereik van meer dan 270 km voor de F-16V gevechtsvliegtuigen
- 11 op trucks getransporteerde [High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS - M142] raketlanceerders met 64 Army Tactical Missiles die doelen tot 300 km afstand kunnen bereiken.
[- 64 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) geleide wapens met een bereik van 300km]
Bij een tweede pakket van 2,4 miljard horen 400 Harpoon anti-scheepsraketten met een bereik van 125 km, 100 lanceertrucks en radarinstallaties. Dit is de landversie van dit wapen die kan worden ingezet tegen doelen op land zoals lanceerplatforms en haveninstallaties.
Dit zijn de eerste offensieve wapens sinds 1979 die door de VS worden verstrekt. Ze kunnen de kustgebieden van het Chinese vasteland bereiken.

Andere ontwikkelingen:
- Eind september vlogen P-8As van de VS-marine vanuit vliegbasis Kadena in Japan naar de zee ten zuiden van Taiwan. Ze waren bewapend met AGM-84 Harpoon anti-scheepsraketten.
- Op 21 oktober vloog een RC-135W Rivet Joint spionagevliegtuig van de US Air force over Taiwan en de hoofdstad Taipei. Dit is een van best uitgeruste spionagevliegtuigen van de VS, dat met name bestemd is om de 'elektronische slagorde' van de tegenstander in kaart te brengen.
Bronnen: South China Morning Post (Kristin Huang, Lawrence Chung), The Drive - The War Zone (Joseph Trevithick)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten