vrijdag 13 oktober 2017

Troepenkoncentraties rond Kirkoek

13 oktober - De Koerdische Regionale Regering van Irak heeft duizenden militairen (volgens Associated Press 6000) extra gekoncentreerd rond de oliestad Kirkoek om een eventuele aanval van het Iraakse regeringsleger en milities te kunnen afweren. Eerder waren er berichten over troepenkoncentraties van de Iraakse Popular Mobilisation Forces (PMF) - paramilitaire eenheden van vooral sjiitische milities - in twee gebieden van sjiitische Turkmenen ten zuiden van Kirkoek. Ook aan de westkant zouden Iraakse troepen oprukken. In sommige gebieden zou de afstand van de Irakezen tot de posities van de Koerdische peshmerga slechts twee tot drie km zijn.
Luitenant-generaal Wasta Rasul van de Koerdische strijdkrachten zei vandaag dat de peshmerga zich hebben teruggetrokken van posities ten zuidwesten van de stad. Dit werd bevestigd door een officier van de Iraakse 9e Pantserdivisie, die zei dat zijn troepen zich nu hadden verplaatst naar deze stellingen bij het dorp Bashir. Volgens een bericht van Reuters zijn de Koerdische troepen 3 km teruggevallen op een linie 10 km van Kirkoek om een konfrontatie met het Iraakse leger te voorkomen. Precies in dat gebied liggen de sjiitische dorpen.
Een woordvoerder van de VS-coalitie deelde mee dat de troepenbewegingen in de regio in lijn waren met recente operaties om de jihadisten van ISIS te verdrijven uit de stad Hawija, 60 km ten westen van Kirkoek.
Bronnen: Al Jazeera, Associated Press (Balint Szlanko), Reuters (Maher Chmaytelli)
UPDATE: 16 oktober - Iraakse troepen van de door de VS getrainde Counter-Terrorism Service, ondersteund door de vooral sjiitische Popular Mobilization Forces, hebben de kontrole overgenomen over Kirkoek. Het snelle offensief was mogelijk doordat de troepen nog gekoncentreerd waren na het innemen van Hawija.
Rond het middaguur deelde de War Media Cell van de Iraakse regering mee dat het Iraakse leger het vliegveld van Kirkoek - een oude vliegbasis uit de tijd van Saddam Hoessein met de naam K-1 - waar in elk geval tot voor kort nog een aantal VS-militairen verbleven, onder kontrole had. Later werd bericht dat ook de industriële zone, de North Oil Company, een energiecentrale, een raffinaderij en een politiebureau waren ingenomen.
* De snelle val van Kirkoek heeft geleid tot spekulaties of er sprake was van een vrijwillige overdracht door (delen van) het stadsbestuur en Koerdische partijen zoals de PUK, een rivaal van de KDP van Barzani, de organisator van het referendum over zelfstandigheid dat de aanleiding was tot deze gebeurtenissen.
Bron: Long War Journal (Bill Roggio, Alexandra Gutowski)
Zie ook: Julian Lee, Kurdish oil tensions show Iran was a Trump sideshow. Bloomberg, 15 oktober 2017
UPDATE 2: 17 oktober - Ook de olievelden van het staatsbedrijf North Oil Company zijn nu in handen van het Iraakse leger. Dat betreft de velden Bai Hasan en Avana ten noordwesten van Kirkoek. De 
velden Baba Gurgur, Jambur en Khabbaz waren gisteren al door hen bemachtigd. Gebieden in de provincie Niniveh, inklusief de Mosoel Dam, laten hetzelfde beeld zien. De Peshmerga zijn teruggevallen op de oorspronkelijke grenzen van het gebied van de Koerdische Regionale Regering.
Bron: Reuters (Ahmed Rasheed, Maher Chmaytelli)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten