zaterdag 21 oktober 2017

F-22 gevechtsvliegtuigen ingezet in Europa

20 oktober - F-22 Raptors van de 1ste Fighter Wing uit Joint Base Langley-Eustis in Virginia zijn aangekomen in Engeland om te oefenen met de Amerikaanse luchtmacht in Europa en NAVO-bondgenoten (Flight Training Deployment). Zes F-22s met 150 luchtmachtmilitairen, die terugkwamen van operaties voor Central Command in het Midden-Oosten, arriveerden op 8 oktober op de basis RAF Lakenheath. Ze gaan meedoen aan de Britse oefening Eastern Zephyr en worden voorwaarts ingezet naar Duitsland en Polen om de Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa te demonstreren.
De aanwezigheid in Europa wordt gefinancierd door het European Deterrence Initiative (EDI) van het Pentagon. Dit initiatief trekt rond een miljard dollar uit voor de luchtmacht in Europa voor investeringen en lopende kosten.
Het is de derde keer dat deze moderne gevechtsvliegtuigen (vijfde generatie), die de eerste aanvalsgolf van een luchtoorlog tegen een gelijkwaardige tegenstander moeten vormen, in Europa zijn. In augustus 2015 werden ze naar Spangdahlem Air Base in Duitsland gestuurd met bezoeken aan Estland en Polen. De tweede keer naar Lakenheath in april 2016 met voorwaartse inzet in Litouwen en Roemenië.
Bron: Defence Blog (Dylan Malyasov)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten