zondag 29 oktober 2017

Niger centrale schakel voor terreurbestrijding VS in West-Afrika

25 oktober - Naarmate meer details bekend worden over de slecht afgelopen operatie van Amerikaanse special forces in Niger op 4 oktober, wordt steeds duidelijker dat, wat tot nu toe werd verkocht als een 'advies en assist' missie, deel uitmaakt van een oorlog in de schaduw tegen terroristische groeperingen. De activiteiten van het VS-leger in Niger zijn de omvangrijkste in West-Afrika (800 militairen en een dronebasis in Agadez voor MQ-9  gewapende drones in aanbouw). De inzet in buurlanden is veel kleiner, bijv. een handvol special forces in Mali voor hulp bij het verzamelen en distribueren van inlichtingen, een honderdtal in Tsjaad voor activiteiten tegen bermbommen en grensveiligheid.
Volgens Bill Roggio van Long War Journal moet de operatie worden gezien als terreurbestrijding met een laag profiel en niet louter als een trainingsmissie. Het is een onderdeel van een groter Operation Juniper Shield die begonnen is onder de regering Obama en in feite de opvolger is van Operation Enduring Freedom-Trans Sahara (OEF-TS) vanaf het midden van het eerste decennium. Het doel is jihadistische groepen die verbonden zijn met al-Qaida of ISIS te "verstoren of te neutraliseren". Een kleiner onderdeel daarvan heet Juniper Micron en bestaat uit steun aan de Franse terreurbestrijding en stabilisatiemissie in Mali in het kader van de stabilisering van dat land door Operation Barkhane.
In dat verband waren de gesneuvelde Green Berets (een zogenaamd Operational Detachement Alpha - ODA) bezig met het volgen van een rekruteur voor een van de brigades van de jihadistische groep Al-Mourabitoun. Ze deden dat als steun voor een tweede in het gebied aanwezige team special forces (gemengd Frans-Amerikaans en civiel-militair), waarvan de kern bestond uit personeel van Joint Special Operations Command (JSOC). Je mag aannemen dat de taak van dit tweede team zou zijn geweest om de betreffende rebel uit te schakelen.
Bronnen: Military Times (Shawn Snow), NBC News (Ken Dilanian, Courtney Cube, William M. Arkin, Hans Nichols).
Zie ook: Joseph Trevithick, What you need to know about why US special operation forces are in Niger (updated). The Drive - The War Zone, 6 oktober 2017.
Tim Cocks, Idrees Ali, A month on, US, Niger still disagree on what happened on fatal mission. Reuters, 3 november 2017.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten