zondag 1 oktober 2017

Van Formidable Shield tot Joint Warrior

1 oktober - Vandaag begint aan de west- en noordkust van Schotland de grote NAVO-oefening Joint Warrior die gebruik maakt van het schietterrein Cape Wrath in het noorden van Schotland en voor het ontvangen van vliegtuigen uit Canada, Frankrijk, Engeland, Noorwegen en de VS van de vliegbasis RAF Lossiemouth en de marineluchtvaartbasis Gannet in Prestwick. De oefening duurt tot 12 oktober.
Joint Warrior omvat ook onderdelen van een andere grote NAVO-oefening, Formidable Shield, die loopt van 21 september tot 18 oktober. Dit is een oefening in raketverdediging, voor het eerst gericht op raketten die zonder voorafgaande waarschuwing worden afgeschoten op Europa. Daarnaast wordt ook geoefend tegen anti-scheepsraketten. Deze oefening wordt geleid door de VS met troepen van Engeland, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland. Er doen ook AWACS en maritieme patrouillevliegtuigen mee. Het is de bedoeling dat Formidable Shield elke twee jaar wordt gehouden.
In een lijst van schepen die deelnemen aan deze oefeningen, gepubliceerd door Bosporus Naval News, staan voor Nederland de mijnenjager Makkum en de fregatten Tromp en De Ruyter genoteerd. Van de VS doen drie destroyers mee. 
Bronnen: Bosphorus Naval News, The Independent (Lizzie Dearden)
Voor een achtergrondartikel over maritieme raketverdediging zie:
Broekstukken 30 september 2017. Martin Broek, LCF fregatten en het nucleair evenwicht.
UPDATE: 16 oktober - Veertien oorlogsschepen van acht NAVO-landen (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Engeland en de VS) hebben gisteren deelgenomen aan een oefening in raketverdediging bij de Hebriden in Schotland in het kader van Formidable Shield. De USS Donald Cook onderschepte een raket voor de middellange afstand met een Standard Missile 3 block IB geleid wapen. Drie anti-schip kruisraketten werden onder vuur genomen door Spaanse  en Nederlandse schepen.
Formidable Shield moet tweejaarlijks gaan worden. Task Force 64 van de Amerikaanse Zesde Vloot is de eenheid die speciaal belast is met Ballistic Missile Defense (BMD) in Europa.
Bronnen: Reuters (Mike Stone), Fox News

Geen opmerkingen:

Een reactie posten