woensdag 11 oktober 2017

Oorlogsplannen voor Korea gestolen

10 oktober - Volgens het Zuid-Koreaanse parlementslid Lee Cheol-hee van de regerende Democratische Partij hebben Noord-Koreaanse hackers september vorig jaar ingebroken in het Defense Integrated Data Center van Zuid-Korea. Ze zouden onder meer aan de haal zijn gegaan met de documenten van OPLAN 5015, een gezamenlijk  oorlogsplan van de VS en Zuid-Korea dat twee jaar geleden is opgesteld voor het geval van een totale oorlog met Noord-Korea en waarin procedures zouden zijn opgenomen voor de 'onthoofding ' van de Noord-Koreaanse leiding. De buit zou ook OPLAN 3100 omvatten, het militaire antwoord op lokale infiltratie door Noord-Koreaanse commando's en een scenario voor het geval van een plotselinge verandering in Noord-Korea.
Lee zegt papieren van het ministerie van defensie te hebben verkregen op basis van de lokale wet openbaar bestuur. In april waren al berichten in de Zuid-Koreaanse kranten verschenen dat delen van OPLAN 5027 dat geplande troepenverplaatsingen en cruciale Noord-Koreaanse doelwitten omvat zou zijn gestolen. De Noord-Koreaanse spionagedienst heet Reconnaisance General Bureau (RGB).
De VS en het Zuid-Koreaanse leger hebben een wederzijds defensiepact waarbij het VS-leger de operationele leiding krijgt van de alliantie als de oorlog uitbreekt.
Intussen heeft de Japanse minister van defensie Itsunori Onodera tegen verslaggevers gezegd te verwachten dat president Trump half november zal bekijken hoe effektief de druk op Noord-Korea tot dan toe is geweest en dan aktie zal ondernemen als het land zijn nukleaire politiek niet gewijzigd heeft.
Bron: The Washington Post (Anna Fifield)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten