donderdag 26 oktober 2017

Opmars van VS-troepen in Latijns-Amerika?

23 oktober - Bij The Dawn een artikel waarin de militaire activiteiten van de VS in Latijns-Amerika onder de loep worden genomen. Er worden twee internationale oefeningen van dit jaar onder regie van Southern Command (Southcom) genoemd:
- De tweejaarlijkse Teamwork South 2017 (TWS-17) met de Vierde Vloot van de VS en de Chileense marine voor de kust van Chili begin juli.
- Tradewinds 2017 in het Caribische gebied met nadruk op georganiseerde kriminaliteit en rampenbestrijding, maar natuurlijk ook niet al te ver van Venezuela, eveneens begin juni met 18 partners en 2500 militairen.
Daarnaast komen de militaire bases van de VS aan de orde. Er zijn drie soorten:
- Main Operating Bases (MOB) met infrastruktuur en op basis van een overeenkomst: Guantanamo, Soto Cano in Honduras en enkele in Puerto Rico (NB: Puerto Rico is grondgebied van de VS, maar met een semikoloniale status).
- Forward Operating Locations (FOL) met een kleinere permanente bezetting, maar de mogelijkheid om op te schalen: Aruba, Curaçao, El Salvador en Manta in Ecuador (tot 2009).
- Cooperative Security Locations (CSL) zonder permanente bezetting, maar vaak met een beheerder, die officieel een  zelfstandige is die huur vraagt aan de Amerikaanse piloten voor het gebruik en voor het in stand houden van magazijnen e.d. .
In totaal zouden er zo'n 75 MOBs, FOLs en CSLs in Latijns-Amerika zijn met inbegrip van compleksen die een rol spelen bij de rampenbestrijding. De meeste zijn er in Panama (12), Puerto Rico (12), Colombia (9) en Peru (8).
Bron: The Dawn News (Martín Pastor)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten