woensdag 25 oktober 2017

NAVO wil twee nieuwe hoofdkwartieren oprichten

24 oktober - Op de bijeenkomst van NAVO-ministers van defensie die volgende maand plaatsvindt (er zijn er vier per jaar) is de NAVO klaar om twee nieuwe hoofdkwartieren op te richten om de logistiek te verbeteren en aanvoerlijnen te beschermen. De hele militaire kommandostruktuur komt aan de orde en één van de aanbevelingen is om een nieuw logistiek commando en een commando voor de Atlantische Oceaan en het poolgebied op te richten. Het laatste zou de aanvoerlijnen naar Europa moeten beschermen tegen de dreiging van onderzeeboten. Beide commando's zouden op hetzelfde organisatorische niveau komen als de bestaande Joint Forces Commands in Brunssum en Napels. Ze zouden de planning voor de aanvoer van versterkingen naar de frontlijn moeten opstellen en oefenen.
De VS zijn bezig hun aanwezigheid in Europa op te bouwen. Zo is deze week de 1ste Cavalry Division met 89 helikopters waaronder CH-47 Chinooks (transport), UH-60 Black Hawks (taktisch transport) en AH-64 gevechtshelikopters aangekomen in België. Ze zullen verder gaan naar Duitsland, Letland, Roemenië en Polen. Het Congres onderzoekt permanente stationering van een tankbrigade in Europa.
Bron: The Wall Street Journal (Julian E. Barnes)
NB. Zonder veel publiciteit houdt de NAVO vanaf 16 oktober zijn jaarlijkse nukleaire oefening Steadfast Noon op de vliegbases Kleine Brogel (België) en Büchel (BRD). Naast nukleaire vliegtuigen uit België, Duitsland, Italië en Nederland zijn ook niet-nukleaire Tsjechische Gripens en Poolse F-16s gesignaleerd. Waarschijnlijk nemen ook de VS deel met F-16's van Aviano (Italië) of F-15Es van Lakenheath (Engeland)
Bron: Federation of American Scientists - FAS (Hans M. Kristensen)
UPDATE: 8 november - De twee nieuwe commando's zullen worden opgericht, zo hebben de NAVO-ministers van defensie vandaag besloten. In februari wordt de definitieve planning bekend, met onder meer de lokaties waar ze komen. Duitsland en Polen worden genoemd voor het logistieke commando, Engeland, Portugal, Spanje of de VS voor het Atlantische.
Bron: Associated Press (Lorne Cook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten