woensdag 25 oktober 2017

Worden de nukleaire B-52s weer 24 uur per dag paraat?

23 oktober - Naar aanleiding van berichtgeving bij de website  Defense One ontkent de Amerikaanse luchtmacht ten stelligste dat er plannen worden uitgevoerd om de nukleaire B-52 bommenwerpers weer 24 uur per dag paraat te laten zijn. Het zou volgens een woordvoerster slechts gaan om routinematige modernisering van de infrastruktuur van vliegbasis Barksdale in Louisiana, de verblijfplaatsen en briefing rooms voor de bemanningen.
Barksdale is de thuisbasis van de 2nd Bomb Wing met hun strategische B-52s en het Global Strike Command van de luchtmacht. Tot 1991 stonden de B-52s op een aantal Global Strike bases 24 uur per dag paraat om op te stijgen met kernwapens, waarbij de bemanningen vlakbij de vliegtuigen verbleven.
Momenteel is er een voortdurende roulatie van nukleaire B-2s en B-52s en konventionele B-1s naar vliegbasis Anderson op Guam voor rapid global strike. Alleen een aantal ultramoderne F-22 Raptor gevechtsvliegtuigen zoals op Joint Base Elmendorf-Richardson in Alaska hebben 24-uurs paraatheid.
Defense One had bericht dat de stafchef van de luchtmacht, generaal Goldfein vertelde dat de order voor 24-uurs paraatheid niet was gegeven, maar dat voorbereidingen getroffen werden voor het geval deze werd uitgevaardigd. Bij Defense One stond ook dat Barksdale en andere bases met nukleaire bommenwerpers de bouw voorbereiden van opslagruimte voor een nieuwe nukleaire kruisraket die in de ontwikkelingsfase is.
Bronnen: Aviation Week (Lara Seligman), Defense One (

Geen opmerkingen:

Een reactie posten