donderdag 5 oktober 2017

Een hinderlaag in Niger

5 oktober - Drie special forces van de VS (twee Green Berets en een gedetacheerde NBC-specialist) zijn gisteren in een hinderlaag gedood toen ze samen met 30 militairen van Niger op voetpatrouille waren. Ook vijf militairen van het leger van Niger werden gedood. De aanval vond plaats 195 km ten noorden van de hoofdstad Niamey in het grensgebied met Mali. Strijders van al-Qaida in de Islamitische Maghreb of ISIS waren vanuit Mali de grens overgekomen.
De twaalf militairen van [2nd battalion] 3rd Special Forces Group uit Fort Bragg waren officieel bezig met een trainingsmissie in terreurbestrijding voor de soldaten van Niger.
In Niger zijn meestal een dozijn Amerikaanse special forces aanwezig van Africa Command als adviseurs en trainers. Daarnaast zijn er bijna 100 VS-militairen actief met drones-operaties (MQ-9 Reapers, sinds 2013) vanuit dat land. De resultaten daarvan komen vooral ten goede aan de Franse Operatie Barkhane tegen jihadistische strijders in de regio. Momenteel gebeurt dit vanuit een lokaal vliegveld bij Niamey, maar er wordt voor 50 miljoen dollar in Agadez een grote VS-basis gebouwd voor de drones. Als die klaar is starten de Reapers vanaf een plaats honderden kilometers dichter bij het zuiden van Libië.
Bronnen: The New York Times (Eric Schmitt), CNN (Barbara Starr, Ryan Browne, Brad Lendon)
AANVULLING: Een later artikel in de New York Times noemt het aantal van 800 VS-militairen in Niger en 25 special forces van de landmacht, trainers en inlichtingenspecialisten die het leger van Niger helpen.
Zie ook: Caleb Weiss, US Special Forces troops killed during joint patrol in Niger. Long War Journal 5 oktober 2017.
International Crisis Group, 5 oktober 2017. Niger clash kills U.S. and Nigerien troops.
Nancy A. Youssef, US military re-evaluates mission in Niger after deadly attackMilitary Times. The Wall Street Journal, 6 oktober 2017.
UPDATE: 19 oktober - Een team onderzoekers onder leiding van een brigadegeneraal probeert een beeld te krijgen van wat er precies gebeurd is. Het blijkt dat er al maandenlang was gevraagd om meer drones of andere observatiemiddelen en extra medische ondersteuning  in Niger. De Amerikaanse ambassadeur in het land zou zich hiertegen hebben verzet, vanwege het risiko op een te grote Amerikaanse voetafdruk in het land.
Het Special Forces Operational Detachment Alpha had steeds meer geopereerd in afgelegen regio's, zonder veel ondersteuning. In de laatste zes maanden waren er 29 patrouilles onder leiding van de Green Berets geweest in het grensgebied tussen Mali en Niger.
Personeel van het partikuliere bedrijf Berry Aviation in de hoofdstad Niamey (zouden daar een vliegtuig en een helikopter paraat moeten hebben) blijkt ook aktief te zijn geweest tijdens de krisis en heeft geholpen bij de evakuatie en het transport van de militairen. Berry is momenteel het enige bedrijf in Niger of Boerkina Faso dat een kontrakt heeft voor CASEVAC (evakuatie van gewonden) voor Africa Command.
Verschillende parate groepen special forces worden achter de hand gehouden voor inzet in Afrika. Zo is er een team van de SEALS van de marine gestationeerd op de basis Sigonella op Sicilië. Ze bereiden zich voor op verplaatsing naar Niger.
Bronnen: The Los Angeles Times (

Geen opmerkingen:

Een reactie posten