24 december - De Italiaanse premier Gentiloni gaat aan het parlement voorstellen om een deel van de militairen die zijn ingezet in Irak te verplaatsen naar Niger om daar te strijden tegen mensensmokkel en terrorisme. Italië heeft nu 1400 militairen in Irak, dat aantal kan worden gereduceerd na de nederlaag van ISIS.
Gentiloni sprak vanaf het Italiaanse schip Etna, dat is ingezet bij Operatie Sophia van de EU om vluchtelingen op de Middellandse Zee tegen te houden.
Volgens de krant Il Fatto Quotidiano zou het gaan om minstens 470 soldaten, op basis van een toezegging aan de Franse president Macron. Het bericht van Reuters vermeldt in dit verband de top in Parijs van 13 december waar leiders van vijf West-Afrikaanse landen (de G5), de Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Frankrijk, Duitsland en Italië aanwezig waren om steun de genereren voor een multinationale strijdmacht van de G-5.
Bron: Reuters (Gavin Jones)
UPDATE: 28 december - Bij de 470 uit te zenden troepen zullen special forces zijn. De Italiaanse militairen worden gestationeerd in Fort Madama, een buitenpost die in de jaren dertig door de Fransen is gebouwd 100 km ten zuiden van de Libische grens bij een knooppunt van smokkelroutes. Het fort is ook gebruikt door het Franse Vreemdelingenlegioen.
Begin volgend jaar vertrekt een groep van 120 Italiaanse soldaten (vooral genie) met meer dan 100 voertuigen vanuit Gabon en zal de 2400 km naar het fort over de weg afleggen. Zoals gewoonlijk wordt de operatie verkocht als een trainingsmissie.
Volgens de Times komt deze ontwikkeling na een periode van konflikten tussen Italië en Frankrijk. Dat begon met de Italiaanse reserves over de Franse druk om Gaddafi in Libië uit de macht te verdrijven, vervolgens de weigering van Italië om de Franse operatie in 2013 tegen jihadisten in Mali te ondersteunen. Nu leidt de Brexit tot nauwere militaire banden tussen Frankrijk en Italië.
Bron: The Times (Tom Kington)
UPDATE: 17 januari 2018 - Het Italiaanse parlement heeft vandaag de uitzending van 470 militairen naar Niger goedgekeurd. Sommigen worden verplaatst vanuit Irak of Afghanistan. Italië wil dit jaar 1,5 miljard euro uitgeven voor 31 operaties in 21 landen. Het parlement - officieel al met reces vanwege de komende verkiezingen - heeft niet het volledige bedrag goedgekeurd.
Rond 400 Italiaanse soldaten zullen naar verwachting in Libië actief zijn en als lid van de NAVO zal Italië 60 militairen naar Tunesië sturen voor verbetering van de grenskontrole en terreurbestrijding.
Het aantal troepen in Afghanistan wordt gehalveerd tot rond 750, 200 militairen worden teruggetrokken uit Irak.
In Libië zou het onder meer gaan om 100 Italiaanse special forces die in september 2016 op verzoek van de door de VN gesteunde regering naar Misrata in het noordwesten van het land zijn gegaan om daar een Italiaans veldhospitaal op de vliegbasis te beschermen. Misrata is de stad van één van de sterkste milities in Libië.
Bronnen: Reuters (Steve Scherer), Xinhua
Geen opmerkingen:
Een reactie posten