vrijdag 15 december 2017

Chinese luchtmacht oefent als waarschuwing voor Taiwan

12 december - De Chinese luchtmacht heeft vandaag boven het Kanaal van Bashi, tussen de Filipijnen en Taiwan, en de Straat van Myako bij het Japanse eiland Okinawa gevlogen. Andere patrouilles omsingelden Taiwan. Geoefend werd onder meer in het omsingelen van eilanden.
Aan de oefeningen namen H6K bommenwerpers voor de lange afstand, Su-30 en J-11 gevechtsvliegtuigen, verkennings-, radar- en tankvliegtuigen deel. Ze waren afkomstig van het Oostelijke en Zuidelijke Commando van het Chinese volksbevrijdingsleger (PLA)
De oefening kan gelden als een waarschuwing aan Taiwan om niet te ver te bewegen in de richting van de onafhankelijkheid. Daarnaast zijn de genoemde zeestraten belangrijke doorgangswegen naar de westelijke Stille Oceaan. Eén expert merkte op dat het betrekken van Japan het realiteitsgehalte van de oefening voor de Chinese luchtmacht verhoogt. De Japanse luchtmacht reageert in dit soort gevallen onmiddellijk en daar kun je weer wat van leren.
Bron: South China Morning Post (Minnie Chan)
UPDATE: 19 december - De legerleiding van Zuid-Korea maakte bekend dat gisteren vijf Chinese oorlogsvliegtuigen - twee bommenwerpers H-6, twee jachtvliegtuigen Su-30 en een verkenningsvliegtuig Tu-154 de Zuid-Koreaanse luchtverdedigingszone (ADIZ) zijn binnengegaan ten zuidwesten van Socotra Rock in de Zee van Japan (Oostelijke Zee) en boven de wateren van de Straat van Tsushima tussen Korea en Japan naar de Japanse luchtverdedigingszone zijn gevlogen, alvorens terug te keren naar China. Volgens de Japanse luchtmacht werd hun luchtruim niet geschonden (de ADIZ is groter dan het territorium, er is ook overlap met de ADIZ van China). Een dag eerder hadden volgens het ministerie van defensie van Japan drie Chinese militaire vliegtuigen - een Y-8 verkenningsvliegtuig en twee Y-8 vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering de Japanse luchtverdediging in staat van alarm gebracht. Ook rond Taiwan verschenen weer Chinese vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering.
Bron: The Japan Times, Nikkei Asian Review

Geen opmerkingen:

Een reactie posten