donderdag 7 december 2017

Strategische VS-bommenwerpers boven Korea, Russische op West-Papua

6 december - De VS hebben vandaag twee supersonische strategische B-1B bommenwerpers bij de oefening Vigilant Ace laten vliegen. Luchtaanvallen van een B-1B uit Guam op een militair terrein in het oosten van Zuid-Korea werden tijdens de oefening met Amerikaanse en Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen gesimuleerd.
De Russische luchtmacht heeft op zijn beurt voor het eerst twee Tupolev Tu-95 MS (Bear - de oorspronkelijke versie vloog voor het eerst in 1952) strategische bommenwerpers van Amur in Siberië naar de Frans Kaisiepo Airport in Biak op West-Papua gestuurd. Boven de Stille Oceaan werden ze bijgetankt door Ilyushin Il-78s. De bommenwerpers werden ondersteund door twee Il-76MD transportvliegtuigen die een dag eerder op Biak waren aangekomen. Het Russische militair personeel (110 inklusief de bemanning van de bommenwerpers) zou tot tot 9 december in Biak blijven.
De Tu-95MS kan worden uitgerust met kruisraketten en is daarmee ingezet tijdens de Russische kampanje in Syrië.
En de Chinezen maakten deze week bekend dat ze met hun luchtmacht oefeningen hadden gevlogen "op routes en in regio's waar nog nooit was gevlogen" boven de Gele Zee en de Oostelijke Zee. Een luchtvloot had een gezamenlijke oefening doorgevoerd met raketverdedigingseenheden. Dit wordt gezien als een signaal aan president Trump dat China Noord-Korea te hulp zal schieten in het geval van een Amerikaanse aanval.
Bronnen: Associated Press (Kim Tong-Hyung), Reuters (Soyoung Kim, Heekyong Yang), Defense News (Mike Yeo), Fortune (Chris Morris)
AANVULLING: De B-1s zijn sinds 2015 onderdeel van Global Strike Command van de VS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten