dinsdag 26 september 2017

Trump wil beperkingen op drone- en commando-aanvallen schrappen

21 september - De regering Trump wil de beperkingen uit de tijd van Obama (mei 2013) voor aanvallen met drones en special forces buiten oorlogsgebieden ontmantelen. De doelen voor dergelijke liquidaties door het leger en de CIA zijn nu vooral leiders en technische specialisten (zoals explosieven-experts) van guerrillagroepen die worden geacht een  "voortdurende en onmiddellijke" dreiging voor Amerikanen te vormen. In de toekomst zouden ook doorsnee jihadisten zonder een rol in de leiding of speciale bekwaamheden het doelwit kunnen vormen. Daarnaast zouden de aanvallen niet langer gecontroleerd worden door het hoogste (lees:politieke) niveau.
Het (overigens qua effekt omstreden) vereiste dat "vrijwel zeker" geen burgerslachtoffers zouden vallen zou wel worden gehandhaafd. Althans voor plaatsen als (grote delen van) Jemen, Somalië en Libië en andere plekken in Afrika. In de landen die zijn aangewezen als oorlogsgebieden, zoals Afghanistan, Irak en Syrië zijn de criteria voor het vermijden van burgerslachtoffers veel ruimer.
De nieuwe regels (Principles, Standards and Procedures) zijn al goedgekeurd op kabinetsniveau en nu naar de president gestuurd om ze definitief vast te stellen. Ze zouden volgens de New York Times en NBC de rol van de CIA bij drone-aanvallen  - nu vooral in Pakistan en incidenteel in Jemen en Syrië - in elk geval uitbreiden tot Afghanistan. President Obama wilde de aanvallen juist meer door het leger laten uitvoeren omdat deze beter controleerbaar zouden zijn.
Bronnen: NBC News (Ken Dilanian, Courtney Kube), The New York Times (Charlie Savage, Eric Schmitt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten