maandag 3 juli 2017

Frankrijk probeert de exit te vinden in de Sahel

30 juni - President Macron gaat overmorgen naar Mali om steun te betuigen aan een nieuwe multinationale West-Afrikaanse strijdmacht in de Sahel, waarvan hij hoopt dat die een exit voor zijn eigen 4000 troepen in die regio (Operatie Barkhane) kan opleveren. De verslaggevers van Reuters zijn, evenals een hoge Franse diplomaat, sceptisch of dit gaat lukken.
Er is in Mali topoverleg met de leiders van Niger, Tsjaad, Boerkina Faso and Mauritanië - samen ook wel bekend als de G5 Sahel, die samen vanaf eind van het jaar duizenden troepen willen inzetten tegen terroristen en smokkelaars. Er zijn nog wel problemen rond de financiering, personele vulling en materieel. Er zou rond 800 miljoen dollar op tafel moeten komen en de vrees bestaat dat Tsjaad, Boerkina Faso en Niger simpelweg een aantal of al hun 4100 soldaten die nu in de VN-macht MINUSMA in Mali dienen, om zullen katten.
De vergelijkbare multi-national joint task force (MNJTF) tegen Boko Haram, waarvan ook het Nigeriaanse leger deel uitmaakt, wordt geplaagd door verdeeldheid, gebrek aan samenwerking en tekort aan financiering.
Bron: Reuters (John Irish, Emma Farge)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten