woensdag 12 juli 2017

Kunnen goedkope geleide wapens grote westerse oorlogsschepen bedreigen?

11 juli - Een rapport van het Britse Royal United Services Institute (RUSI) stelt dat Chinese en Russische geleide wapens met een groot bereik de westerse grote wapensystemen te land, ter zee en in de lucht kunnen bedreigen en op satellieten gebaseerde verbindingssystemen en positiebepaling kunnen uitschakelen.
Een raket die minder dan een half miljoen pond kost, zou in de naaste toekomst een Brits vliegdekschip van 3 miljard pond buiten gevecht kunnen stellen.
Het loopt uit op een pleidooi voor een nieuwe militair-technologische revolutie en meer geld voor research om de rivalen weer de baas te kunnen worden.
Bron: The Telegraph (Ben Farmer)
John Louth, Trevor Taylor, Andrew Tyler, Defense Innovation and the UK - Responding tot the Risks Identified by the US Third Offset Strategy. RUSI Occasional Paper, 11 juli 2017
NB. De Third Offset Strategy (TOS - Derde Compensatiestrategie) is een term uit het Amerikaanse militaire debat. De Eerste Compensatiestrategie was die van president Eisenhower in de jaren vijftig (taktische en strategische kernwapens om de conventionele kracht van het Pakt van Warschau te compenseren). De Tweede Compensatiestrategie was die van minister Brown midden jaren zeventig om de nederlaag in Vietnam te compenseren (de basis voor de meeste grote wapensystemen die nu nog gebruikt worden is toen ontwikkeld).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten