donderdag 20 juli 2017

Turkije noemt geheime lokaties van VS-troepen in Syrië

19 juli - Turkije heeft via het staatspersagentschap Anadolu de lokaties bekend gemaakt van tien militaire bases en buitenposten van de VS in het noorden van Syrië die zijn betrokken bij de strijd tegen ISIS en steun aan de Koerdische YPG. Dat zijn allereerst twee al bekende vliegbases, Rmeilan in de provincie Al-Hasakah (voor transportvliegtuigen, sinds oktober 2015) en Kharab Ishq in het distrikt Kobani (een helikopterbasis sinds maart 2016).
Daarnaast zijn er drie militaire steunpunten van de VS in Al-Hasakah, twee in het distrikt Manbij en drie in de provincie Raqqah, in twee daarvan zijn tevens Franse special forces gestationeerd. De posten reiken van de ene kant van het Syrisch-Koerdische gebied tot de andere (320 km).
* Het is erg ongebruikelijk dat het ene NAVO-lid gevechtslokaties van een ander lid bekend maakt. Anadolu geeft in een aantal gevallen de aantallen special forces per post en noemt de plaatsen waar de posten zijn gevestigd. Hoe betrouwbaar en tijdelijk dat allemaal is blijft onduidelijk.
Bronnen: Anadolu (Levent Tok, Mohamad Misto, Selen Temizer), The Daily Beast (Roy Gutman)
AANVULLING: Een van de verslaggevers van Anadolu heeft gezegd dat de informatie over de Amerikaanse troepen niet is gelekt door officiële Turkse bronnen (zoals de woedende Amerikanen veronderstellen), maar is gebaseerd op veldwerk van verslaggevers in Syrië en social media.
Inderdaad werd bijvoorbeeld op de Koerdische website Basnews al op 15 juli melding gemaakt van de bouw van een derde VS-vliegveld tussen de steden Tel Tamra en Tel Baldar (40 km ten westen van Hasakah), twee plaatsen die ook bij Anadolu genoemd worden.
Bronnen: Bloomberg (Benjamin Harvey, Taylan Bilgi), Basnews
Zie ook: Pinar Tremblay, The motives behind Turkeyś decision to reveal US military intel. Al-Monitor, 24 juli, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten