donderdag 13 juli 2017

Zijn de Russische Iskanders in Siberië (ook) gericht tegen China?

12 juli - The Diplomat stelt vragen bij de plaatsing begin juni van mobiele 9K720 Iskander-M ballistische raketten bij de 3e Brigade Geleide Wapens van het 29ste Russische Leger in het gigantisch grote Oostelijke Militaire Distrikt. Eerder kregen de drie andere brigades van dit distrikt (de 107e, 130e en 20ste) de Iskander ook (resp. in 2013, 2015 en 2016). De andere drie distrikten (Centraal, Zuid en West) hebben elk twee Iskander-M brigades.
De in Taiwan opgeleide specialist van The Diplomat denkt uit de dislocatie van de brigades te kunnen afleiden dat deze eerder tegen China dan tegen de VS of Japan zijn gericht en vergelijkt dit met de situatie in Oost-Europa.
Het geleide wapen van de de Iskander-M heeft een bereik van 4-500 km en de 9M728/R-500 kruisraket (ook wel aangeduid als Iskander-K) van minder dan 500 km. De Iskander-M kan ook nukleair worden gebruikt.
* De op zich interessante analyse (de Chinese raketten hebben een groter bereik dan de Russische) gaat eraan voorbij dat de situaties in Europa en Oost-Azië verschillend zijn. In Europa lopen de spanningen op en worden de wapensystemen naar voren geplaatst (Kaliningrad als voorbeeld)  In Azië kan het momenteel om vredeslokaties gaan. Uit het bijgeleverde kaartje blijkt in elk geval dat de Iskanders overal standaard aan de landgrenzen worden geplaatst.
Bron: The Diplomat (Guy Plopsky)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten