maandag 3 juli 2017

Pentagon stuurt destroyer naar de Zuid-Chinese Zee - Bommenwerpers boven Korea

2 juli - Voor de tweede keer sinds Donald Trump president is, laat het Pentagon een marineschip in de buurt van één van de omstreden eilanden in de Zuid-Chinese Zee varen. De geleide-wapen-destroyer Stethem (thuisbasis Japan) voer, gevolgd door een Chinees oorlogsschip, binnen de territoriale 22 km grens (12 zeemijl) van Triton Island in de Paracelarchipel tussen China en Vietnam. De laatste keer dat een dergelijke Freedom of Navigation Operation (FONOP) bij dit eiland werd uitgevoerd was in oktober vorig jaar.
Tegelijkertijd voer gisteren een eskader van de Chinese marine met het vliegdekschip Liaoning door de Straat van Taiwan op weg naar Hongkong voor de herdenking van de overdracht van deze Britse kroonkolonie aan China, 20 jaar geleden. De groep bestaat verder uit de destroyers Jinan and Yinchuan en het fregat Yantai samen met een squadron van J-15 gevechtsvliegtyuigen en een aantal helikopters. Op 25 juni waren ze uitgevaren vanaf de basis in Qingdao in de provincie Shandong.
Vliegtuigen en schepen van het leger van Taiwan werden onmiddellijk ingezet om het Chinese flottielje te volgen, dat de zogenaamde air defence identification zone (Adiz) van Taiwan binnenging.
Bronnen: Fox News (Lucas Tomlinson), South China Morning Post (Lawrence Chung)
UPDATE: 4 juli - Tegen de Stethem zette China drie oorlogsschepen, waaronder de geleide-wapen-fregatten Luoyang en Suqian en twee J-11B gevechtsvliegtuigen in.
Bron: South China Morning Post (Shi Jiangtao)
UPDATE 2: 7 juli - Twee strategische bommenwerpers B-1B Lancer van de VS uit Guam vlogen gisteren boven de Zuid-Chinese Zee, terwijl de presidenten Trump en Xi zich voorbereidden op een ontmoeting tijdens de G20 in Hamburg. Hieraan voorafgaand hadden de B-1Bs samen met Japanse gevechtsvliegtuigen voor het eerst nachtoefeningen gehouden in de Oost-Chinese Zee.
Bron: Reuters (Tim Kelly)
UPDATE 3: 8 juli - De B-1Bs hebben vandaag meegedaan aan schietoefeningen sa,men met met Zuid-Koreaanse F-15s en Amerikaanse F-16s. De vernietiging van een vijandelijke lanceerinstallatie voor ballistische raketten en ondergrondse bunkers werd gesimuleerd. De bommenwerpers wierpen wapens af op een schietterrein in de oostelijke provincie Gangwon van Zuid-Korea. Ze vlogen daarna in westelijke richting langs de Gedemilitariseerde Zone (DMZ), alvorens het Zuid-Koreaanse luchtruim te verlaten. Ze vlogen op de terugweg naar Guam ook samen met Japanse F-2s.
Bon: Reuters (Heekyong Yang), Associated Press
UPDATE 4: 22 juli - President Trump heeft de Amerikaanse marine toestemming gegeven om gedurende een jaar vaker te patrouilleren in de Zuid-Chinese Zee, zo meldt de site Breitbart op basis van een regeringsbron. Het beslissingsproces over deze FONOPs wordt gestroomlijnd, zodat het meer routine-operaties worden.
* De wijziging valt binnen het beleid van de huidige VS-regering om meer beslissingsbevoegdheid in handen van de militairen te laten.
Bron: South China Morning Post (Laure Zhou)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten