maandag 31 juli 2017

Italië wil eind augustus marineschepen inzetten voor de Libische kust

28 juli - Italië wil eind augustus enkele marineschepen inzetten in de Libische territoriale wateren om migranten te verhinderen de Middellandse Zee over te steken. Deze week zal de regering een voorstel hiertoe naar het parlement sturen dat er mogelijk volgende week over gaat stemmen.
De Libische premier van Tripoli (er zijn meerdere Libische regeringen), Fayez al-Serraj, die deze week in Italië was, heeft het verzoek om de schepen te sturen gedaan. De presidentiële raad in Tripoli heeft het voorstel vooralsnog echter afgewezen.
Volgens de Corriere della Sera zal het gaan om een commandoschip en vijf kleinere schepen met rond 1000 matrozen, vliegtuigen, helikopters en drones.
De EU heeft inmiddels 46 miljoen euro aan Italië gegeven om te helpen de noordelijke en zuidelijke grenzen van Libië af te grendelen.
Bron: Reuters (Steve Scherer)
UPDATE: 2 augustus - Enkele minuten na de stemming in het Italiaanse parlement waarbij de operatie werd goedgekeurd, ging een Italiaanse patrouilleboot de Libische wateren binnen op weg naar de haven van Tripoli. Een tweede schip wordt de komende dagen verwacht. Het persbericht van Reuters stelt, dat na Libische protesten de omvang van de missie is teruggebracht van zes naar twee schepen, die logistieke, technische en operationele steun zullen geven aan de Libische vloot. Het is volgens minister van defensie Roberta Pinotti niet de bedoeling een blokkade voor de Libische kust in te stellen. De met de oostelijke regering in Tobroek verbonden generaal Haftar heeft zijn troepen opdracht gegeven "elk marineschip dat de nationale wateren binnengaat zonder toestemming van het leger" tegen te houden.
Bron: Reuters (Crispian Balmer)
UPDATE 2: 9 augustus - Op 3 augustus is de patrouilleboot Commandante Borsini met aan boord een groep experts aangekomen in Tripoli voor een werkbezoek van vijf dagen, dat zou zijn beëindigd op 6 augustus. Een tweede Italiaans schip werd 8 augustus verwacht
Bron: Eye on ISIS in Libya
UPDATE 3: 14 augustus - De Italiaanse marine heeft het onderhoudsschip Tremiti met een bemanning van 50 koppen ingezet op de Libische marinebasis in Tripoli. Het schip is op 8 augustus daar aangekomen voor training en onderhoud van schepen van de Libische marine. Dit gebeurt op basis van een overeenkomst uit 2008. In mei had Italië al vier opgeknapte snelle patrouilleboten van de Bigliani-klasse (producent: Intermarine) aan Libië gegeven. Er zullen er dit jaar nog zes volgen.
Bron: Defenceweb - Zuid-Afrika (Oscar Nkala)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten