woensdag 4 februari 2015

Commandant AFRICOM wil groot plan tegen Boko Haram

3 februari - De bevelhebber van Africa Command, generaal David Rodriguez, wil een grootschalig plan voor een contraguerrilla in vier landen (Nigeria, Tsjaad, Niger en Kameroen) tegen Boko Haram. Dat zei de generaal bij het Center for Strategic and International Studies in Washington. De achtergrond is dat Boko Haram zich heeft ontwikkeld van een terroristische groep tot een complete opstandige beweging die een gebied ter grootte van België bezet houdt en een lokale regering wil opzetten (mini-kalifaat).
De Veiligheidsraad heeft inmiddels aangedrongen op meer regionale samenwerking om de groep in Nigeria en de buurlanden te bestrijden. Een Afrikaanse top gaf goedkeuring (overigens voor de tweede keer na een mislukte poging vorig jaar) aan de totstandkoming van multinationale strijdmacht van 7500 militairen om de strijd aan te binden. Het leger van Tsjaad voegde de daad bij het woord en trok afgelopen week met 2000 militairen en pantservoertuigen Nigeria binnen. Tsjaad koncentreerde ook troepen bij de stad Diffa in Niger.
Franse vliegtuigen voeren vanuit Tsjaad en Niger verkenningsvluchten langs de grens met Nigeria (niet boven Nigeria) uit om het offensief te ondersteunen. Ze verstrekken ook inlichtingen.
Bronnen: Defense One (Kevin Baron, Molly O'Toole), BBC News, Associated Press (Edith M. Lederer), Reuters (John Irish, Marine Pennetier, Elizabeth Pineau)
UPDATE: 5 februari - Frankrijk heeft tien militaire adviseurs naar de grens van Niger met Nigeria gestuurd om te helpen bij de coördinatie van de strijd tegen Boko Haram. Ze zijn gestationeerd in Diffa en treden op op verzoek van Niger. Er is ook sprake van Franse logistieke en operationele steun waaronder het leveren van brandstof en munitie.
Bron: Reuters (John Irish, Marine Pennetier)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten