zondag 8 februari 2015

Wapens die worden gebruikt in de Oekraïne

4 februari - Armaments Research Services (ARES) heeft eind vorig jaar een rapport uitgebracht over de wapens en militaire voertuigen die worden gebruikt in de oorlog in de Oekraïne. De belangrijkste konklusie is dat bestaande arsenalen in de Oekraïne de belangrijkste bron vormen waaruit de pro-Russische rebellen in het oosten van het land zich voorzien van wapens en voertuigen. Wapendepots zijn in handen gevallen van rebellen, wapens en voertuigen worden buitgemaakt op regeringstroepen en in sommige gevallen worden ze verkocht aan de rebellen.
Er zijn echter een twintigtal nieuwere wapensystemen in de Oekraïne aangetroffen, die niet eerder zijn geëxporteerd naar dit land. In negentien van deze gevallen ging het om Russische wapens en in één geval om een Poolse draagbare luchtdoelraket. Het Poolse wapen zou mogelijk door Russische troepen kunnen zijn buitgemaakt tijdens de oorlog in Georgië in 2008. De andere wapens komen uit Rusland, hoewel niet vaststaat dat ze ook door de Russische staat zijn geleverd aan de rebellen, aldus het rapport.
Intussen heeft Jane's Defence Weekly bekend gemaakt dat onlangs twee moderne Russische wapensystemen zijn opgedoken in het oosten van de Oekraïne,. De TOS-1 220 mm multipele thermobarische raketwerper is een wapen dat is gebaseerd op een drukgolf en hittegolf en wordt gebruikt tegen ingegraven infanterie. Rusland heeft eerder een beperkt aantal van deze wapens geëxporteerd naar Azerbeidzjan, Kazachstan en Irak. De 96K6 Pantsyr-S1 is een modern type luchtafweerraketsysteem dat is geëxporteerd naar Algerije, Irak, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten. De gegevens zijn deels afkomstig van het Oekraïense ministerie van defensie (volgens Jane's tot nu toe een betrouwbare bron!) en konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.
Bronnen: The New York Times (John Ismay), Jane's Defence Weekly (Nicholas de Larrinaga)
ARES (Jonathan Ferguson, N.R.Jenzen Jones), Raising Red Flags: An Examination of Arms & Munitions in the Ongoing Conflict in the Ukraine
Aanvulling: 3 februari - Volgens Franse (militaire) informatie zouden er een kleine 1000 Russische militairen in de Oekraïne zijn, die de separatisten en Russische vrijwilligers helpen. De vrijwilligers worden gerekruteerd uit nationalistische milieus, kozakken, Tsjetsjenen en in Servië. Ze hebben trainingskampen - zeker twee zijn bekend geworden - met Russische instrukteurs. De aanwezigheid van komplete Russische onderdelen is in de Oekraïne is niet vastgesteld. Wel bevinden zich bijna tien bataljons vlak over de grens in Rusland.
Bron: L'Opinion (Jean-Dominique Merchet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten