zondag 22 februari 2015

Aanval op Mosoel kan vanaf april beginnen

19 februari - Een woordvoerder van Central Command heeft op een perskonferentie bekend gemaakt dat de aanval van het Iraakse leger op de stad Mosoel in april of mei kan beginnen. De woordvoerder verwachtte dat de operatie zal worden uitgevoerd door vijf brigades en drie reserve-eenheden van het Iraakse leger, drie Koerdische peshmerga brigades, een Iraakse contra-terrorisme brigade, stammilities en een 'Mosoel gevechtsgroep', gevormd uit voormalige politiemensen van de stad. Het totaal van 20.000 tot 25.000 militairen betreft rond de helft van de Iraakse landmacht, die geacht wordt een sterkte van 48.000 te hebben. De VS en bondgenoten hebben de laatste maanden materieel voor ongeveer zes brigades aan Irak gegeven.
Het offensief wordt in elk geval niet later dan mei verwacht in verband met de daarna intredende zomerhitte en het begin van de maand Ramadan half juni. Het is ongebruikelijk details over dit soort operaties van te voren bekend te maken, vermoedelijk wordt het in dit geval van belang geacht om vastbeslotenheid te tonen. ISIS treft sowieso al voorbereidingen voor een beleg door de aanleg van versterkingen, dus een verrassing zal er wel niet zijn.
Er zijn momenteel 2635 VS-militairen in Irak waarvan 800 Amerikaanse installaties en andere troepen beschermen en 1835 het Iraakse leger ondersteunen.
Bronnen: The Washington Post (Dan Lamothe), Defense News (Paul McLeary)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten