woensdag 25 februari 2015

Turkije evakuëert de tombe van Suleiman Shah

22 februari - Turkije heeft vannacht troepen Syrië ingestuurd om de graftombe van Suleiman Shah, de opa van de stichter van het Ottomaanse rijk, te evakuëren. Dit monument bevond zich ter hoogte van Kobani zo'n 35 km van de Syrisch-Turkse grens.
Turkije ging Syrië binnen met 39 tanks, 57 pantserinfanterievoertuigen en 573 militairen, begeleid door vliegtuigen en drones. De operatie heette 'Shah Euphrates'. De oeroude tombe was overigens al twee keer eerder verplaatst - het laatst in 1975 vanwege de aanleg van een stuwdam. Hij werd bewaakt door een veertigtal Turkse special forces die al maandenlang niet waren afgelost. De plek is een stukje Turkije in Syrië ter grootte van een voetbalveld. Het monument is nu ontmanteld en overgebracht naar een andere plek, nog steeds in Syrië, maar nu op 200 meter van de grens.
De tombe werd de laatste tijd omringd door ISIS-strijders en ligt ook langs een verbindingsweg die door ISIS wordt gebruikt. Des te verbazingwekkender dat de verplaatsing zonder slag of stoot verliep. Om bij de tombe te komen moesten de militairen door gebied waar Syrisch-Koerdische milities van de PYD het nu voor het zeggen hebben. Met hen is vermoedelijk een overeenkomst voor vrije doortocht gesloten.
De verklaring voor deze raadselachtige gang van zaken kan gevonden worden in een grotere dreiging van ISIS naar Turkije, nu daar de training van Syrische strijders gaat beginnen, in kombinatie met naderende verkiezingen. Het risiko van een aktie door ISIS was kennelijk te groot geworden en de verplaatsing werd ook mogelijk door de herovering van Kobani door de Koerden.
Bronnen: Al-Monitor (Metin Gurcan), Turkey Wonk (Aaron Stein, Michael Stephens)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten