zondag 1 februari 2015

Interventie in burgeroorlogen vaker bij oliestaten

28 januari - Een wetenschappelijke studie die is verschenen in het Journal of Conflict Resolution komt tot de konklusie dat interventie door een derde partij in een burgeroorlog veel waarschijnlijker is als het betrokken land oliereserves heeft. Dr. Petros Sekeris van de universiteit van Portsmouth: "Militaire interventies zijn kostbaar en riskant. Geen land zal tussenbeide komen in een burgeroorlog in een ander land zonder de kosten af te wegen tegen de eigen strategische belangen." De wetenschappers onderzochten 69 burgeroorlogen tussen 1945 en 1999, meer dan 90% van de gewapende konflikten sinds de Tweede Wereldoorlog. Twee derde daarvan kennen interventie door een derde partij.
Omgekeerd zou dit ook kunnen betekenen dat, nu de prijs van de olie laag is geworden, buitenlandse interventies voorlopig minder vaak zullen voorkomen, omdat de oliereserves minder waardevol zijn geworden.
Bron: The Independent (Tom Bawden)
"Oil above Water" - Economic Interdependence and Third party Intervention, The Journal of Conflict Resolution, 27 januari 2015 (Abstract)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten