woensdag 25 februari 2015

Jordaanse rol tegen ISIS

23 februari - Stars and Stripes belicht de rol van Jordanië in de oorlog tegen tegen ISIS. De aktieve rol is - vooral na de exekutie van hun piloot - groter dan die van andere partners, zij het dat na een eerste golf van luchtaanvallen het tempo er een beetje uit is en Jordanië nu gevraagd heeft om leverantie van - liefst gratis - materieel en munitie.
De luchtmacht is beperkt van omvang en de F-16AM/BM jachtbommenwerpers zijn niet de meest moderne en vaak gedoneerd door bevriende naties, waaronder overigens Nederland. De Jordaanse luchtmacht heeft 75 gevechtsvliegtuigen in 15 squadrons verdeeld over zes vliegbases met een zelfde aantal sekundaire vliegvelden. Het is een specialist van IISS opgevallen dat hun F-16s vaak vertrekken met 'domme' bommen onder de vleugels en niet met precisiewapens (laser- of GPS-geleid).
Daarnaast levert Jordanië bases voor andere luchtmachten in de oorlog tegen ISIS. Die zijn vaak gestationeerd op de vliegbasis Muwaffaq Salti bij de oase Azraq 80 km ten oosten van Amman.
Er zijn rond 1600 VS-militairen in Jordanië, waarvan 800 op een F-16 basis, 400 voor een batterij Patriots en 800 bezig met training.
Bron: Stars and Stripes (Slobodan Lekic)
AANVULLING: Volgens Elsevier, zich baserend op Belgische loslippigheid, opereren ook de Nederlandse en Belgische piloten vanuit de basis Muwaffaq Salti bij Azraq. De Nederlandse missie heet Air Task Force (ATF) Middle East. De Fransen vliegen dan weer met hun zes Mirages vanaf de basis Prins Hassan in het noordoosten van het land.
Bronnen: Elsevier, gedrukte uitgave van 1 november 2014 (Eric Vrijsen), RFI

Geen opmerkingen:

Een reactie posten