maandag 23 februari 2015

Turkije pest NAVO met Chinese raket

20 februari - De Turkse minister van defensie heeft aangekondigd dat Turkije doorgaat met de aanschaf van een Chinees raketsysteem voor 3,5 miljard dollar. Tegelijkertijd verklaarde een woordvoerder van het onderstaatssekretariaat voor defensie-industrie dat onderhandelingen met alle aanbieders, dus ook de Europese en Amerikaanse konkurrentie, gewoon worden voortgezet.
Het betreffende wapen is de T-LORAMIDS (Turkey Long Range Air and Missile Defense System), gebaseerd op de Chinese HQ-9 'Rode Vlag'' . De minister zei dat de Chinese raket zal worden geïntegreerd in de nationale Turkse luchtverdediging en niet in die van de NAVO. Dat laatste zal ook nooit gebeuren, want de NAVO is als de dood dat de Chinezen hun logistieke geheimen stelen. Aangezien volgens Ars Technica meer dan de helft van de bestaande Turkse luchtverdediging is betaald door de NAVO betekent het Turkse voornemen op zijn minst een kostbare verdubbeling.
De vraag is dus waarom Turkije op deze manier bezig is de NAVO te stangen. Een theorie is dat dit alles niet meer is dan onderdeel van een onderhandelingsspel om gunstiger voorwaarden voor de aankoop van een westers systeem. De Chinezen zijn namelijk goedkoper en bieden de nationale Turkse defensiebedrijven ruimhartige deelname. Een variant hiervan is dat Turkije uiteindelijk zelf een westerse raket wil bouwen met Chinese onderdelen en de daarbij behorende technologieoverdracht die de Turkse defensiesektor onafhankelijker zou maken van wapenimporten. Hoe dan ook benadrukt Turkije hiermee zijn toenemende zelfstandige stellingname, het Chinese bedrijf ligt onder (formeel deze maand aflopende) Amerikaanse sankties vanwege mogelijke leveranties aan Iran, Syrië en/of Noord-Korea.
Bronnen: Ars Technica (Sean Gallagher), Deutsche Welle (Jacob Resneck)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten