donderdag 12 februari 2015

VS houden grote oefening in Thailand ondanks coup

7 februari - Het Pentagon stuurt 3600 militairen naar Thailand voor jungleoefening Cobra Gold, hoewel daar nog steeds een generaalsregime de macht uitoefent. Cobra Gold is een van de grootste internationale oefeningen ter wereld en duurt van 9 tot 20 februari. Er nemen 13000 militairen van een 25-tal landen rond de Stille Oceaan aan deel, waaronder Japan, Indonesië en Zuid-Korea. De Amerikaanse bijdrage aan Cobra Gold 2015 is wel iets teruggeschroefd in vergelijking met vorig jaar. Toen namen er 4300 VS-militairen aan deel. Nu is een grootschalige landingsoefening geschrapt en benadrukt het Pentagon dat er vooral wordt geoefend op humanitaire operaties en hulpverlening bij rampen, hoewel er ook met scherp wordt geschoten.
Volgende maand komt er nog een gezamenlijke oefening met de VS in Thailand, Cope Tiger. Dit is een luchtmacht- en luchtverdedigingsoefening. Vorig jaar namen er 160 VS-militairen en de luchtmacht van Singapore aan deel op de vliegbasis Korat.
Het Pentagon is bang dat de Thaise junta toenadering tot China zal zoeken. Ook willen de Amerikanen het vliegveld van de Thaise marine in U-Tapao niet graag missen. Daar is een van de langste startbanen van heel Azië.
Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten