dinsdag 14 januari 2014

Anti-raketschepen komen naar het Spaanse Rota

7 januari - De Stars and Stripes bericht over de ontwikkelingen in de oude duikbootbasis Rota in Zuid-Spanje. In februari zal hier de de USS Donald Cook als eerste van vier Amerikaanse Aegis raketschepen (missile destroyers) aankomen, om er permanent gestationeerd te worden. Later dit jaar volgt een tweede schip van dezelfde Arleigh-Burke-klasse en in 2015 nog twee. In totaal gaat het om 1200 VS-militairen plus de familieleden. Daarmee wordt Rota een centraal punt in het raketschild van de NAVO. De schepen gaan telkens vier maanden op patrouille in de Middellandse Zee als middel tegen raketaanvallen. Dit is een onderdeel van de zogeheten European Phased Adaptive Approach, waar ook raketinstallaties in Roemenië en Polen en een radar in Turkije bij horen.
De VS kwamen in Rota in 1953 op basis van een akkoord met de diktator Franco in ruil voor ekonomische en militaire hulp aan het regime, zoals de Amerikaanse legerkrant het uitdrukt. Er waren tot 1979 ook (nukleaire) Polarisonderzeeërs gestationeerd.
Bron: Stars and Stripes (Steven Beardsley)
UPDATE: 1 februari - De Donald Cook is uitgevaren in Norfolk. De vier destroyers in Rota worden officieel aangeduid als "forward deployed naval forces" (FDNF). Die benaming wordt onder meer ook gebruikt voor Amerikaanse schepen in Japan en Bahrein.
Als alle vier schepen in Rota zijn zullen er steeds twee in de haven liggen en twee patrouilleren. Ze zullen ook andere NAVO-taken uitvoeren.
Bron: Defense News (Christopher P. Cavas)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten