dinsdag 21 januari 2014

Binnenkort nieuwe Israëlische aanval op Gaza?

16 januari - De militaire medewerker van Haaretz, Amos Harel, signaleert een duidelijke eskalatie langs de grens tussen Israël en Gaza. Afgelopen nacht werden vanuit Gaza zes raketten van het type Grad afgeschoten in de richting van de stad Ashkelon. Vijf daarvan werden onderschept door de raketverdediging Iron Dome, de zesde landde blijkbaar ergens in de Gazastrook.
Sinds begin januari zijn er 16 incidenten geweest met raketten of mortiervuur vanuit Gaza, gemiddeld één per dag. Volgens Harel leert de ervaring sinds 2005 (ontruiming van de Gazastrook door Israël)  dat één of twee raketten per week, zeker als ze in het onbevolkte buitengebied terecht komen, door de Israëlische regering moeiteloos worden geabsorbeerd. Voortdurend dagelijks vuur maakt de kans op een Israëlische reaktie in de vorm van een lucht- of grondaanval echter zeer waarschijnlijk.
De raketten worden niet afgevuurd door Hamas, maar door radikalere groeperingen. Normaal gesproken probeert Hamas dit soort aanvallen te verhinderen, maar mogelijk is de organisatie verzwakt door de ontwikkelingen in Egypte. In elk geval is er in Israël niets bekend over een plan van Hamas voor een konfrontatie met Israël.
Als antwoord op de aanvallen met Grads heeft de Israëlische luchtmacht posities en depots van Islamitische Jihad gebombardeerd. De konklusie van Harel is dat een aanval zoals operatie Pillar of Defense in november 2012 dichterbij komt.
Bron: Haaretz (Amos Harel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten