vrijdag 17 januari 2014

Franse 5e Regiment Gevechtshelikopters terug uit Mali

14 januari - Honderd militairen van het Franse 5e Regiment Gevechtshelikopters (5ème RHC) uit Pau zijn teruggekeerd uit Mali. Ze waren gestationeerd in Gao, waar nu de Nederlandse troepen heengaan. Hun operatiegebied was het gebied rond de stad en het hele noordoostelijke deel van Mali. Grondpatrouilles verzamelden inlichtingen op het terrein en probeerden aan de weet te komen of guerrillagroepen zich begonnen te nestelen in het Ifoghas-gebergte in de regio van Kidal. Bij de minste twijfel rukten de gevechtshelikopters uit om een einde te maken aan de dreiging. De positie in Gao werd ondersteund door twee andere posten van de Franse interventiemacht in Timboektoe en Kidal. Transport- en gevechtshelikopters werden gebruikt om de situatie te stabiliseren.
Intussen heeft president Hollande op 8 januari meegedeeld dat de Franse troepensterkte in Mali half februari van 2500 zal worden gereduceerd tot 1600. Daarna zal het aantal nog afnemen tot 1000. De acht steunpunten die er nu nog zijn zullen er ook minder worden. Er zullen nog acht helikopters blijven, tegen twintig een jaar geleden. Het Franse leger zal zich koncentreren in Tessalit in het noorden, een strategische plaats in de buurt van de Algerijnse grens, in Gao (nu 1400 soldaten) en in mindere mate in de hoofdstad Bamako. Van de uiteindelijke 1000 Fransen die overblijven zullen 650 worden ingezet voor terreurbestrijding en 350 voor de Europese trainingsmissie van het Malinese leger (EUTM Mali) en de generale staf van de Minusma (VN).
Vorige week werden drie Minusma-soldaten van Tsjaad in het noorden van Mali tijdens een patrouille gewond, terwijl ze opstandelingen die een raketaanval hadden gepleegd op een militair kamp in Aguel'hoc in de regio Tesssalit achtervolgden. Er ontstond een vuurgevecht, waarna de gewonden werden afgevoerd naar Gao.
Bronnen; France 3 Aquitaine (Bertrand Lerossignol), Le Monde, Le Figaro, Associated Press

Geen opmerkingen:

Een reactie posten