donderdag 9 januari 2014

Bundeswehr telt aanvallen Taliban niet meer

7 januari - De Bundeswehr zal niet langer statistieken publiceren over het aantal aanvallen door de Taliban in Noord-Afghanistan. Als reden wordt opgegeven de onbetrouwbaarheid en traagheid bij het doorgeven van incidenten door de Afghaanse strijdkrachten. Sinds het Duitse leger vertrokken is uit Kunduz en Faisabad is het in toenemende mate afhankelijk van de gegevens die de Afghanen zelf verstrekken.
Er zijn nu alleen voor het eerste halfjaar van 2013 cijfers beschikbaar die wijzen op een duidelijke toename van het aantal aanslagen en aanvallen. In de eerste zes maanden van dat jaar werden 826 "veiligheidsrelevante voorvallen" geregistreerd tegen 1228 in het hele jaar 2012. Afgelopen jaar was het al nodig de statistiek voor 2012 te korrigeren. Dat had tot resultaat dat er een stijging bleek van het aantal incidenten met een kwart in vergelijking met 2011.
De Bundeswehr zit nu alleen nog maar in het hoofdkwartier in in Mazar-i-Sharif. De Duitse soldaten komen nauwelijks meer buiten de poort.
Bron: Die Tageszeitung (DPA)
UPDATE: 15 januari - Onder druk van de publiciteit is de Bundeswehr nu toch gedwongen om de cijfers van de incidenten in 2013 te publiceren. Het blijkt dat er 1660 veiligheidsrelevante voorvallen zijn geregistreerd in het Afghaanse gebied dat ondr Duitse verantwoordelijkheid valt - een toename van 35%. De verliezen van het Afghaanse leger in het noorden zouden volgens interne dokumenten van ISAF in 2013 zijn toegrenomen met 20%.
Bron: Spiegel Online (Matthias Gebauer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten