maandag 20 januari 2014

Oegandese troepen vechten in Zuid-Soedan tegen rebellen

15 janauri - De Oegandese president Museveni heeft verklaard dat Oegandese troepen nu ook meevechten in Zuid-Soedan. "Nog onlangs op 13 januari hebben de SPLA [het regeringsleger] en onderdelen van ons leger een zware slag geleverd met deze rebellerende troepen op een plaats ongeveer 90 km van [de hoofdstad] Juba," aldus Museveni. Volgens de Zuid-Soedanese minister van defensie Manyang is er een bataljon Oegandese militairen in het land.
In Zuid-Soedan zijn verschillende legeronderdelen met elkaar slaags geraakt, waarbij ook milities een rol spelen. De aanwezigheid van het Oegandese leger was bekend, maar tot nu toe werd alleen gezegd dat ze hielpen bij de evakuatie van Oegandese burgers en het bewaken van het vliegveld van Juba en het presidentieel paleis.
De rebellen zeggen dat ze ook onder vuur zijn genomen door Oegandese gevechtshelikopters. Al eerder was waargenomen, dat konvooien opleggers met Oegandese tanks, vrachtwagens met soldaten en militaire containers de grens bij de rivier de Elugu overstaken. Volgens verslaggevers van de Wall Street Journal hebben Oegandese militaire bronnen ook bevestigd dat hun gevechtsvliegtuigen (de Oegandese luchtmacht beschikt in elk geval over Russische MiGs) posities van de rebellen bij de stad Bor hebben gebombardeerd.
Er zijn ook verschillende teams Amerikaanse militairen geaktiveerd. Soldaten van de East Africa Response Force uit Djibouti, die zijn gedetacheerd bij AFRICOM en worden gecommandeerd door Combined Joint Task Force Horn of Africa (CJTF-HoA) hebben de beveiliging van de ambassade in Juba versterkt. En personeel van de Special Purpose Marine Air Ground Task Force - Crisis Response uit Moron (Spanje), ook van AFRICOM,  is voorwaarts gestationeerd in Entebbe (Oeganda).
Bronnen: Stars and Stripes (John Vandiver), The Wall Street Journal (Patrick McGroarty, Nicholas Bariyo), Deutsche Welle (Simone Schlindwein), Reuters (Elias Biryabarema)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten