21 februari - De ministers van buitenlandse zaken van de EU hebben vandaag overeenstemming bereikt over een crisis management concept voor een multinationale strijdmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) voor de duur van zes maanden. Na die tijd zou de taak worden overgedragen aan troepen van de Afrikaanse Unie.
Het gaat om een eenheid ter sterkte van een bataljon - 400-600 militairen. Estland en Polen zouden elk rond 50 soldaten hebben aangeboden en Litouwen, Slovenië en Finland overwegen deelname. Griekenland (nu voorzitter van de EU) heeft aangeboden het hoofdkwartier te huisvesten.
Duitsland zal geen troepen sturen, maar vier transportvliegtuigen beschikbaar stellen, om de door de Fransen geleide operaties in de CAR te ondersteunen. De EU-troepen zullen naar wordt aangenomen worden gekoncentreerd rond het vliegveld van de hoofdstad Bangui. Dit speelt de al aanwezige 1600 Franse troepen vrij om aktie te ondernemen tegen de diverse guerrillagroeperingen.
In de Duitse pers staan berichten dat Duitsland ook zou willen deelnemen aan de militaire operatie in Mali. Daar zouden soldaten van de Frans-Duitse brigade en hun hoofdkwartier worden ingezet. Gedacht wordt aan het 295e artilleriebataljon uit Immendingen en het 292e bataljon jagers uit Doanueschingen. De militairen zouden een beveiligingsdetachement voor de hoofdstad Bamako moeten vormen en een overeenkomstige eenheid voor een trainingsmissie in een kleinere plaats.
Eerder had de Bundeswehr bekend gemaakt dat ze hun 20 trainers voor de opleiding van het Somalische leger heeft teruggetrokken (al voor Kerstmis). De Europese operatie EUTM zou worden verplaatst van Oeganda naar de Somalische hoofdstad Mogadishu. De Duitsers vinden de situatie daar te onveilig. Een verkenningsteam had gekonstateerd dat het ontbrak aan voldoende beveiliging en adekwate medische en logistieke voorzieningen. Aanslagen zijn aan de orde van de dag.
Bronnen: Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung (Christoph Hickmann, Stefan Korelius), The Guardian The Local, NRC (Stéphane Alonso - gedrukte uitgave)
UPDATE: 6 februari - Het Duitse kabinet heeft groen lichtgegeven voor de uitbreiding van het kontingent Duitse troepen in Mali van 180 tot 250. Het gaat om trainers die zijn gestationeerd in Koulikoro, een betrekkelijk rustig gebied in het zuiden op 60 km van Bamako. De Bondsdag moet het besluit op 21 februari goedkeuren.
Bron: Deutsche Welle (Dirke Köpp)
UPDATE: 13 februari - Op een zogenaamde force generation konferentie in Brussel hebben zes EU-landen (naast Frankrijk: Estland, Letland, Roemenië, Portugal en Spanje) bijdrages van 30-50 militairen voor de staf aangeboden. Zes niet-EU-landen (Canada, Georgië, Noorwegen, Servië, Turkije en de VS) namen ook deel. Sommigen boden uitrusting of logistieke steun aan. Een tweede dergelijke konferentie zal op 27 februari worden gehouden.
Bron: Reuters (Adrian Croft), ISIS Europe (Francois Ducrotté)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten