26 januari - De Amerikaanse inlichtingendiensten maken zich zorgen dat ze hun bases voor drone-aanvallen in Pakistan gaan verliezen als de VS aan het eind van het jaar gedwongen zouden zijn om alle troepen uit Afghanistan terug te trekken. De regering Obama heeft een speciaal team gevormd om varianten voor de drone-operaties te bedenken als die situatie zich voor mocht doen.
In 2011 werd de basis die de CIA in Pakistan zelf hiervoor had al gesloten na een incident, waarbij een medewerker van de CIA, Raymond Davis, enkele Pakistanen had doodgeschoten en nadat bij de raid tegen Bin Laden, een RQ-170 drone was gebruikt voor verkenning.
De nieuwste Reaper drones hebben een bereik van 1750 km. Dat zou voldoende zijn om vanuit de basis Manas in Kirgizië te werken, maar juist deze wordt in juli ontruimd. Staten in de Perzische Golf zijn ook binnen bereik, maar de afstanden zijn volgens woordvoerders te groot om effektief met de drones te kunnen werken. Er lijkt dus geen simpel alternatief voor Afghanistan te zijn.
Bron: The New York Times (David E. Sanger, Eric Schmitt)
UPDATE: 16 februari - De CIA, die voor de inlichtingenkant van drone-aanvallen werkt vanaf versterkte bases in het oosten van Afghanistan, kan niet zonder bescherming door VS-militairen. Het leger heeft in het verleden wel met drones gewerkt vanuit een vliegbasis in Oezbekistan, maar die is sinds 2005 niet meer beschikbaar. Ook de basis in Kirgizië (Manas) is gebruikt, maar daar gaan de Amerikanen ook weg. De chef van de special forces van CENTCOM (Midden-Oosten en Centraal-Azië) heeft afgelopen maand Tadzjikistan bezocht om te praten over militaire samenwerking, mogelijk ook over drones. En verder komt binnenkort mogelijk de Predator-C (de Avenger) beschikbaar. Omdat die met een straalmotor sneller vliegt, zou dat een deel van het probleem kunnen oplossen. Tot nu toe zijn er door General Atomics vier prototypes gebouwd.
Bron: Los Angeles Times (Ken Dilanian, David S. Cloud)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten